Evropa

Premijer Rumunije o austrijskoj blokadi Šengena: Nismo kapija za ilegalne migrante

Komentari

Autor: Tanjug

07/12/2022

-

18:45

Premijer Rumunije o austrijskoj blokadi Šengena: Nismo kapija za ilegalne migrante
AP/Valentina Petrova - Copyright AP/Valentina Petrova

veličina teksta

Aa Aa

Rumunija očekuje da će se pridružiti evropskoj šengenskoj zoni, rekao je rumunski premijer Nikolaje Čuka danas, ocenjujući austrijske tvrdnje da je Rumunija kapija za ilegalne migrante kao neopravdane.

"Svi razumemo da je problem ilegalne migracije aktuelan u mnogim državama članicama, ali blokiranje ulaska Rumunije u Šengen neće doneti Austriji odgovore koje želi" rekao je Čuka, prenosi Rojters.

Imamo objektivne argumente o spremnosti Rumunije da se pridruži Šengenu i posvećenost da doprinesemo evropskom cilju" rekao je Čuka.

Rumunija je, zajedno sa Bugarskom i Hrvatskom, spremna da se pridruži Šengenu, iako je Austrija izrazila protivljenje ulasku Rumunije i Bugarske, dok se Holandjani oštro protive pridruživanju Bugarske.

Prema Austriji, više od 75.000 migranata stiže na njenu teritoriju, uključujući i one koji dolaze preko teritorije Rumunije i Bugarske, prenosi Rojters.

Očekuje se da će ministri unutrašnjih poslova EU glasati u četvrtak o prijemu Rumunije, Bugarske i Hrvatske u Šengen, a to je odluka koja zahteva jednoglasnost.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa