Briselske vesti

Evropska komisija: Hrvatska, Rumunija i Bugarska spremne za ulazak u Šengen zonu

Komentari

Autor: Euronews

16/11/2022

-

14:00

Evropska komisija: Hrvatska, Rumunija i Bugarska spremne za ulazak u Šengen zonu
Evropska komisija: Hrvatska, Rumunija i Bugarska spremne za ulazak u Šengen zonu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatska, Bugarska i Rumunija su "spremne" za ulazak u Šengen zonu pošto su ispunile sve neophodne kriterijume, saopštila je Evropska komisija.

Prošireni Šengen će učiniti Evropu "bezbednijom, prosperitetnijom i privlačnijom", saopšteno je, uz poziv zemljama članicama da prihvate ova tri kandidata. 

Savet za pravosuđe i unutrašnje poslove EU treba 8. decembra da glasa o učešću Bugarske, Rumunije i Hrvatske u šengenskom prostoru.

Pristupanje Šengenu zahteva, između ostalog, primenu zajedničkih pravila, pravilno upravljanje spoljnim ranicama, deljenje bezbednosnih informacija i efikasnu policijsku saradnju. Za prijem novih članova potrebna je jednoglasna odluka.

Hrvatska, Bugarska i Rumunija godinama čekaju da se pridruže zoni bez pasoša, koja trenutno obuhvata 26 zemalja, uključujući 22 članice EU i skoro 420 miliona građana. U slučaju Bugarske i Rumunije, čekanje se proteglo na više od decenije. Komisija je potvrdila spremnost zemalja još 2011. godine i više puta je pozivala države članice da im odobre pristup.

Evropski parlament je takođe izrazio podršku, nazivajući njihovo isključenje diskriminatornim.

Protivljenje postepeno popuštalo

U početku su se kandidaturama Bugarske i Rumunije usprotivile Francuska, Nemačka, Finska, Švedska, Holandija i Belgija zbog zabrinutosti u vezi sa korupcijom, organizovanim kriminalom i reformama pravosuđa.

Protivljenje je postepeno popuštalo. Ove godine podršku su dali i francuski predsednik Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc. Finska, Švedska i Danska podjednako su ublažile svoje pozicije, piše Euronews.

Međutim, prošlog meseca je holandski parlament usvojio rezoluciju kojom se vlada premijera Marka Rutea poziva da stavi veto na dve prijave dok se ne sprovedu dalje istrage.

U pokušaju da pridobiju preostale skeptike, Sofija i Bukurešt su pozvali Evropsku komisiju i države EU da organizuju misiju eksperata za utvrđivanje činjenica i ispitaju situaciju na terenu.

Eksperti su posetili dve zemlje u prvoj polovini oktobra. Prema navodima EK, nalazi su "izuzetno pozitivni" i dokazali su da su obe zemlje spremne da se pridruže Šengenu. Sve oči uprte su u Savet EU.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa