Briselske vesti

Lajen: Optužbe o korupciji protiv potpredsednice EP izazivaju najveću zabrinutost

Komentari

Autor: Tanjug

12/12/2022

-

13:27

Lajen: Optužbe o korupciji protiv potpredsednice EP izazivaju najveću zabrinutost
Lajen: Optužbe o korupciji protiv potpredsednice EP izazivaju najveću zabrinutost - Copyright Tanjug/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da optužbe o korupciji protiv potpredsednice Evropskog parlamenta izazivaju "najveću zabrinutost".

"Ovi navodi su veoma ozbiljni", rekla je ona novinarima, preneo je Rojters.

Predsednica EK je takođe ponovila da predlaže stvaranje nezavisnog etičkog tela koje bi pokrivalo institucije EU.

Grčka je danas zamrznula imovinu potpredsednice Evropskog parlamenta Eve Kaili i jedne od četiri osobe koje su uhapšene i protiv kojih je belgijsko tužilaštvo tokom vikenda podiglo optužnice zbog sumnje da su primali novac i poklone kako bi uticali na odluke EP u korist jedne zalivske države, saopštio je izvor koji je upoznat sa ovim pitanjem.

Belgijsko pravosuđe izvršilo je više pretresa u petak u okviru istrage otvorene sredinom jula ove godine o navodnoj kriminalnoj organizaciji infiltriranoj u srcu Evropskog parlamenta i osumnjičenoj za mešanje u politiku sindikata i korupciju preko Katara.

Federalno tužilaštvo je saopštilo da je izvršeno 16 pretresa u nekoliko briselskih opština i da su pretresi obavljeni "u okviru široke istrage za navodna dela kriminalnog organizovanja, korupcije i pranja novca".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa