Briselske vesti

Poljska zaustavila dogovor EU o minimalnom korporativnom porezu i blokirala čitav niz sporazuma

Komentari

Autor: Tanjug

15/12/2022

-

11:45

Poljska zaustavila dogovor EU o minimalnom korporativnom porezu i blokirala čitav niz sporazuma
Poljska i EU zastava - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Poljska je zaustavila danas formalno usvajanje minimalnog poreza na dobit velikih kompanija u Evropskoj uniji i, uz to, blokirala čitav niz drugih sporazuma, među kojima i finansiranje Ukrajine u 2023, javlja Rojters pozivajući se na evropske diplomate.

Minimalni porez, 18 milijardi evra sredstava za Ukrajinu za sledeću godinu, odobrenje mađarskog plana oporavka i odmrzavanje dela bužetskih sredstava EU za Budimpeštu, deo su seta sporazuma o kojima su vlade EU postigle dogovor u ponedeljak uveče.

Taj paket je trebalo formalno da se potpiše u takozvanoj "pisanoj proceduri" do srede, ali je Poljska dva puta zatražila produženje roka, a poslednjim zahtevom je pomerila rok do 12:00 sati danas, prenosi Rojters.

"To je čitav paket koji se zaustavlja zbog poljskih pitanja oko globalnog poreza, što niko ne razume. Nemamo pojma šta (poljski premijer Mateuš) Moravjecki želi ili šta će uraditi – već je pristao na ova porez proletos“, rekao je jedan diplomata EU britanskoj agenciji.

Druge diplomate u EU spekulišu da Varšava možda drži ceo paket kao taoca kako bi isposlovala da se ostatak 27-članog bloka obaveže na to da će Poljska dobiti desetine milijardi evra sredstava EU za oporavak, koja su sada blokirana zbog spora s Briselom oko vladavine prava.

"U ponedeljak smo čuli da im je potrebno vreme da u tim uključe ministra pravde. Nisam siguran kako se ova produženja prepliću s onim što on radi i sa merama koje su predstavljene parlamentu o nezavisnosti pravosuđa“, rekao je jedan zvaničnik.

Ovo pitanje će se verovatno naći na stolu na današnjem samitu lidera EU u Briselu, ocenjuje Rojters.

Dogovor o globalnom minimalnom korporativnom porezu od 15 posto postiglo je 2021. godine 140 zemalja uz posredovanje Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj, kako bi sprečile da velike međunarodne firme prebacuju profite u države s nižim porezima, a na štetu poreskih prihoda zemlje u kojoj su ostvarile dobit.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa