Briselske vesti

Palata pravde u Briselu u prvoj fazi obnove nakon pune četiri decenije "iza rešetaka"

Komentari

Autor: Teodora Vasiljević

17/04/2023

-

18:13

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Palata pravde u Briselu već 40 godina stoji "iza rešetaka", iako zvuči čudno, ovako bi mogao da se opiše slučaj glavne pravosudne institucije u Briselu, koja je zbog raznih zastoja, prvenstveno proceduralnih, okružena skelama toliko dugo da je i njima potrebno renoviranje.

Belgijska vlada je pre dve godine opredelila million i po evra za renoviranje ovog zdanja, a skele, iako postavljene sredinom osamdesetih, nikada nisu služile svrsi, stoga je njihova obnova bila neophodna, kako bi se ojačale, ali i uklopile sa načinima renovacije ovog novijeg vremena. 

Odgovor na pitanje zašto 40 godina gotovo da nema vidljivijeg pomaka, ostaje zarobljen negde među skelama, ali i izrazito kompleksnim belgijskim procedurama, koje su zgradu i ostavile zarobljenom. Ipak, sloboda joj se nazire. Radovi se odvijaju u tri faze, a sada je na snazi prva.  

Radovi na kupoli mogli bi da budu završeni do 2027. godine. Osim spoljašnosti, renoviranje je potrebno i unutrašnjosti zgrade, jer je bilo problema sa prokišnjavanjem i rupama u plafonu, a nadležna institucija u pisanom odgovoru najavljuje i te popravke.  

Ukoliko bude završena do 2030, biće to na 200. godišnjicu belgijske nezavisnosti.

Opširnije u videu na početku teksta. 

 

Komentari (0)

Evropa