Briselske vesti

Borelj sa Tegeltijom u Briselu: Pred BiH puno posla pre članstva u EU

Komentari

Autor: Euronews

14/07/2021

-

09:49

Borelj sa Tegeltijom u Briselu: Pred BiH puno posla pre članstva u EU
Žozep Borel i Zoran Tegeltija - Copyright Tanjug AP/Pascal Rossignol

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija je posvećena pridruživanju Bosne i Hercegovine bloku, ali je upozorila da ova zemlja ima još mnogo posla pred sobom. To je zaključak susreta predsedavajućeg Saveta ministara BiH Zorana Tegeltije, koji je u utorak boravio u Briselu, sa šefom diplomatije EU Žozepom Boreljom. 

Njih dvojica su razgovarala u trenutku kada u Evropi postoji određena doza skepticizma kada je reč o proširenju, a non pejper iz aprila navodno je pokazao zalaganje za prekrajanje granica zemalja Zapadnog Balkana, što je dovelo do sumnje u posvećenost Brisela ovom regionu.

Uprkos uveravanjima da će se blok držati procesa pridruživanja, Borelj je podsetio Tegeltiju da njegova zemlja ima još mnogo posla.

"EU ponavlja svoju nedvosmislenu posvećenost perspektivi BiH ka EU kao jedinstvenoj, ujedinjenoj i suverenoj zemlji i našu posvećenost da ostaje čvrsto na toj strani. Takođe, podstičem Bosnu i Hercegovinu da pojača usklađivanje sa zajedničkim (EU) spoljnim i bezbednosnim odlukama", rekao je Borelj.

Kako je dodao, žali jer je stopa usklađivanja opala u prvim mesecima ove godine.

"To sigurno nije u skladu sa težnjama da ostane zemlja kandidat za članstvo u EU", napomenuo je.

Tanjug AP/Pascal Rossignol

 

Kako prenosi euronews.com, BiH je usporila sprovođenje neophodnih reformi, oko pitanja vlladavine prava, zaustavljanju veličanja osuđenih ratnih zločina, te izbornu reformu.

Za Nedžmu Džananović, analitičarku sa Univerzitata u Sarajevu, izgledi za ulazak BiH u EU su kao i uvek veoma udaljeni.

"Klinička smrt, koma, katatonija, koji god izraz ili frazu da koristimo, čak i ako koristimo eufemizme, sasvim je jasno da je proces započet pre više od dve decenije u dubokoj krizi i nije doneo rezultate koji su nam potrebni", rekla je ona za Euronews.

"Neophodno je preispitati proces, oživeti ga na značajan način i dati iskren prikaz onoga što Evropska unija može da ponudi", dodala je.

Džananović je takođe upozorila da će dalje odlaganje pregovora o pridruživanju da bude štetno za region i da će "ići na ruku ruskim i kineskim ambicijama".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa