Region

Borelj o Srebrenici: Potrebno je pomirenje da bismo krenuli napred

Komentari

Autor: FoNet

11/07/2021

-

14:28

Borelj o Srebrenici: Potrebno je pomirenje da bismo krenuli napred
Borelj o Srebrenici: Potrebno je pomirenje da bismo krenuli napred - Copyright Tanjug/AP/Aris Oikonomou

veličina teksta

Aa Aa

Ponovo možemo posmatrati pokušaje revizije istorije, negiranja genocida i ratnih zločina i veličanja ratnih zločinaca, koji moraju da prestanu, poručio je visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove i bezbednost Žozep Borelj u autorskom tekstu "Genocid u Srebrenici i važnost pomirenja za napredak".

Borelj je u blogu, objavljenom danas na portalu Diplomatske službe EU, naveo da se "u srcu Evrope pre 26 godina pisala najmračnija stranica naše moderne istorije, kada je u julu 1995. godine u brdima oko Srebrenice namerno ubijeno preko 8.000 ljudi, uglavnom dečaka i muškaraca".

"Ovog vikenda na groblju u Memorijalnom centru Srebrenica položeno je još 19 žrtava. Moramo učiti iz onoga što se dogodilo i potrebno je pomirenje da bismo krenuli napred", poručio je Borelj.

On ističe da su ta ubistva genocid, što su priznali Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju 2004. godine i Međunarodni sud pravde 2006. godine, ali da u regioni i dalje postoji negiranje genocida.

"Međutim, u Bosni i Hercegovini i regionu još postoji tendencija negiranja genocida u Srebrenici. Naša je dužnost da se setimo Srebrenice i žrtava, da poštujemo uspomenu na one koji su počivali i na sve one koji se još uvijek vode kao nestali, te da učimo iz onoga što se dogodilo i činimo sve što je moguće da se to više ne ponovi", naveo je šef evrodiplomatije.

Primećuje da ponovo možemo posmatrati pokušaje revizije istorije, negiranja genocida i ratnih zločina i veličanja ratnih zločinaca, koji, kako je naglasio, moraju da prestanu.

Liderima iz celog regiona poručio je da moraju odbaciti retoriku mržnje i podele i raditi na podršci pravdi, promovisati dijalog i saradnju.

"Najbolji način za postizanje pomirenja je izgradnja jačih i boljih društava u kojima prevladavaju pluralizam, pravda i ljudsko dostojanstvo. To je upravo ono što Evropska unija nudi Bosni i Hercegovini kroz evropski put, i to je razlog zašto promovišemo reforme, politički dijalog, ali najviše pomirenje", zaključuje u svom blogu visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednost.

Komentari (0)

Evropa