Evropa

Borelj: Janša jeste na čelu rotirajućeg Predsedništva, ali ne predstavlja Evropsku uniju u spoljnoj politici

Komentari

Autor: Tanjug

13/07/2021

-

07:27

Borelj: Janša jeste na čelu rotirajućeg Predsedništva, ali ne predstavlja Evropsku uniju u spoljnoj politici
Borelj: Janša jeste na čelu rotirajućeg Predsedništva, ali ne predstavlja Evropsku uniju u spoljnoj politici - Copyright Tanjug/AP/Aris Oikonomou

veličina teksta

Aa Aa

Slovenački premijer Janez Janša možda jeste na čelu rotirajućeg predsedavanja EU, ali on ne predstavlja Brisel u spoljnoj politici, izjavio je šef diplomatije Unije Žosep Borelj, reagujući na Janšine komentare koji su izazvali napetost sa Iranom, prenosi sajt Politiko.eu.


Borelj je tu neouobičajenu izjavu dao novinarima pošto je Janša u subotu tražio međunarodnu istragu o likvidaciji iranskih političkih zatvorenika 1988. godine, kada je ubijeno najmanje 2.000 osoba, prema Amnesti internešenalu, dok neki tvrde da ih je bilo mnogo više.

profimedia

 

Janšini komentari i video obraćanje na skupu koji je organizovao Nacionalni savet otpora Irana, takođe, odnose se na zahteve Amnesti internešenala da se istraži navodna umešanost iranskog predsednika Ibrahima Raisija u tim pogubljenjima.

Teheran takođe reagovao na Janšinu izjavu

To je izazvalo žestoku reakciju Teherana, a portparol tamošnjeg Ministarstva spoljnih poslova je osudio Janšinu izjavu kao "neprihvatljivu, protivnu normama i duhu diplomatije".

To je bio razlog što je iransko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo na razgovor slovenačkog ambasadora u Teheranu.


Sa druge strane, i slovenačko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je danas na razgovor iranskog ambasadora u Sloveniji, objašnjavajući da se Slovenija uvek zalaže za ljudska prava i fundamentalne slobode, prenela je STA.

Preporuka za vas

Zapadni Balkan u pat poziciji, može li Slovenija da otkoči proširenje? Vujačić: Proces je umrtvljen, niti EU vuče, niti kandidati guraju

Komentari (0)

Evropa