Briselske vesti

Fon der Lajen predložila da Vopke Hoekstra bude novi komesar EU za klimatsku politiku: Rešenje kojim nisu svi zadovoljni

Komentari

Autor: Euronews

29/08/2023

-

23:16

Fon der Lajen predložila da Vopke Hoekstra bude novi komesar EU za klimatsku politiku: Rešenje kojim nisu svi zadovoljni
Tanjug/AP/Andreea Alexandru - Copyright Tanjug/AP/Andreea Alexandru

veličina teksta

Aa Aa

Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predložila je odlazećeg holandskog ministra spoljnih poslova Vopkea Hoekstru za mesto komesara EU za klimatsku politiku.

Ako njegovu kandidaturu odobre Savet i Evropski parlament, Hoekstra će preuzeti odgovornost za ambiciozni paket klimatskih akcija EU, čiji je cilj postizanje klimatske neutralnosti do 2050. godine.

Njega je prvo predložila za tu funkciju privremena holandska vlada Marka Rutea posle ostavke Fransa Timermansa koji je odlučio da se kandiduje na nacionalnim izborima u svojoj zemlji.

Ursula Fon der Lajen je, posle razgovora sa Hoekstrom, izjavila da je on odličan kandidat jer je pokazao  „snažnu motivaciju za tu funkciju i veliku posvećenost Evropskoj uniji." 

"Njegovo iskustvo kao ministra spoljnih poslova u vladi Holandije će biti jako dobro, posebno za evropsku diplomatiju o finansiranju planova vezanih za  klimu uoči COP28 kao i za primenu zakonodavnih instrumenata vezanih za klimu," rekla je Fon der Lajen a preneo Euronews.

Ali neki poslanici Evropskog parlamenta koji će na jesen odlučivati o kandidaturi Hoekstra doveli su u pitanje njegove klimatske akreditive i njegovu podobnost za tu ulogu.

 

 

U izjavi na društvenoj platformi Iks, Paskal Kanfin, poslanik političkog centra iz stranke "Obnovljena Evropa" i predsednik Odbora za životnu sredinu Evropskog parlamenta, rekao je da Hoekstrina kandidatura "nije gotova stvar"

Levičari u EP: Onaj ko je radio za "Šel" ne može da vodi "zelenu " politiku

Hoekstra pripada desničarskoj Demohrišćansko-demokratskoj partiji, čija je politička porodica Evropska narodna partija (EPP) nedavno na udaru kritika zbog pokušaja da razvodni i blokira značajnu klimatsku agendu EU. 

Njegovo imenovanje bi značilo da bi odgovornost za klimatske politike EU prvi put bila u rukama konzervativnog političara. 

Stranke levice su takođe kritikovala predlog Von der Lajen, rekavši da Hoekstra nikako ne može da "uđe u cipele Timermansa" i da je negovo "stvaranje političke ravnoteže u korist desnice neshvatljivo." 

"Vopke Hoekstra je bivši zaposlenik kompanije "Šel" i član stranke koja sistematski pokušava da sabotira važne delove Evropskog zelenog dogovora, kao što je Zakon o obnovi prirode," rekla je  evroposlanica levice Anja Hazekamp.

Grupa Socijalisti i Demokrate (S&D) tvrde da bi klimatski resor trebalo da ostane njihov, opisujući Hoekstru kao "kontroverznog"; kandidata.

„U pozadini nedavnih ciničnih i populističkih manevara konzervativne EPP da razvodni Zeleni dogovor i izbaci iz koloseka ključne zakonodavne dosijee kao što je zakon o obnovi prirode, za našu grupu je ključno da klimatski resor ostane u rukama socijalista i demokrata", saopštila je Grupa S&D 

Fon der Lajen je potvrdila da će Hoekstra privremeno voditi klimatsku politiku EU pod vođstvom socijaliste Maroša Šefčoviča, koji je nasledio Timermansa

Dok je bio holandski ministar finansija od 2017. i 2022. godine, Hoekstra je stekao reputaciju u Briselu kao jedan od najglasnijih kritičara zajedničkog fiskalnog opterećenja, okupljajući grupu takozvanih "štedljivih" zemalja da se suprotstave izdavanju kolektivnog duga u obliku "korona obveznica".

Komentari (0)

Evropa