Neistražena Evropa

Nova vlast Moldavije ima stari problem: Može li nova predsednica da reši jedno od najdužih "zamrznutih sukoba" u centralnoj Evropi

Komentari

Autor: Euronews/Madalin Necsutu

26/07/2021

-

06:58

Nova vlast Moldavije ima stari problem: Može li nova predsednica da reši jedno od najdužih "zamrznutih sukoba" u centralnoj Evropi
Nova vlast Moldavije ima stari problem: Može li nova predsednica da reši jedno od najdužih "zamrznutih sukoba" u centralnoj Evropi - Copyright Tanjug/AP Photo/Aurel Obreja

veličina teksta

Aa Aa

Predsedništvo Moldavije u novembru, ali i većinu u parlamentu u julu, osvojila je Maja Sandu uz obećanje da će preusmeriti svoju zemlju ka Evropi i boriti se protiv korupcije. Pitanje koje se nije pojavilo na njenoj agendi, niti u manifestu njene bivše stranke bilo je ono oko Pridnjestrovlja, nepriznate otcepljene države koja obuhvata 11 odsto teritorije Moldavije u kojoj živi 500.000 ljudi.

Ipak, problemi u Pridnjestrovlju mogli bi zapravo da budu i prvi glavni izazov nove predsednice. To je sigurno na radaru Moskve, koja "liže rane" nakon što je izgubila saveznika u Kišinjevu u bivšem predsedniku Igoru Dodonu i njegovoj koaliciji komunističkih i socijalističih partija u parlamentu, piše Euronews.

Samo dan nakon prevremenih parlamentarnih izbora u Kišinjevu 12. jula, šef Odbora državne dume za pitanja Zajednice nezavisnih država, evroazijske integracije i odnose sa sunarodnicima Leonid Kalašnjikov rekao je da Rusija čeka da vidi kako će Sandu da pristupi Pridnjestrovlju, gde Rusija ima 2.000 vojnika.

"Ako se ova vlada okrene od Rusije, onda ćemo, naravno, postupati u skladu sa tim, jačajući naš pridnjestrovski faktor", rekao je on.

Sandu je bila oprezna da ne uznemiri Moskvu tokom predizborne kampanje, činjenica koju je zabeležio i Kremlj, ali Kalašnjikov je rekao da je Rusija zabrinuta zbog njenog "proevropejstva" i da će nastojati da "spoji" Pridnjestrovlje, ili čak Moldaviju, u Rumuniju.

Od 1992. godine Pridnjestrovlje je odvojeno od ostatka moldavske teritorije nakon prekida mirovnih pregovora nakon sukoba između separatista i moldavske vojske.

Pridnjestrovlje je sada podeljeno na manje-više ravnopravne manjine: Ukrajince, Ruse i Moldavce, a u nekim slučajevima imaju čak i četiri pasoša ukrajinski, ruski, moldavski i rumunski. Otprilike polovina onih koji žive u Pridnjestrovlju ima rusko državljanstvo i vlada je bliska sa Moskvom.

Rusija ima između 1.500 i 2.000 vojnika u Pridnjestrovlju, navodno mirovnjaka, a status quo ostaje jedan od najdužih "zamrznutih sukoba" u centralnoj Evropi.

To je odgovaralo Moldaviji i Kremlju tokom decenija uglavnom proruskog vođstva, ali izbor proevropskog predsednika sa parlamentarnom većinom, prvi u istoriji Moldavije, predstavlja mogućnost promene kada je reč o Pridenjstrovlju.

Stranka PAS osvojila je 52,80 odsto glasova, dok je Izborni blok komunista i socijalista BECS osvojio 27,17 odsto, a Ilan Šor 5,74 odsto. PAS će imati 63 mesta, BECS 32, a Ilan Šor partija samo šest od 101 mesta u parlamentu.

profimedia

 

Podrška Maji Sandu

Pridnjestrovlje je tradicionalno igralo veliku ulogu na izborima u Moldaviji. Građani Moldavije u Pridnjestrovlju odavno se prevoze preko reke da bi glasali, a za njih su organizovane i posebne biračke stanice. 

Prethodnih godina glasovi Pridnjestrovlja bili su dovoljni za pobedu na izborima za proruske kandidate, uključujući bivšeg predsednika Igora Dodona, koji je izgubio vlast u novembru 2020. godine. U julu je od 28.173 onih koji su glasali iz Pridnjestrovlja, 62,21 odsto glasalo za proruski BECS.

Međutim, na predsedničkim i parlamentarnim izborima porast podrške Sandu i stranci PAS iz moldavske dijaspore uspeo je da ukloni Dodona i njegov BECS - čak i sa Pridnjestrovljem.

Čak je i Vadim Krasnoselski, promoskovski lider otcepljenog regiona Pridnjestrovlje, rekao da je rezultat 11. jula bio "predvidiv" i obećao da će nastaviti dijalog sa Kišinjevom.

"Trenutne promene u Moldaviji imaju evolutivni, a ne revolucionarni karakter, kao što se ranije dogodilo: ljudi su podržavali kurs koji je uspostavila politička elita", rekao je on.

Portparol Krasnoselskog nije odgovorio na pitanja Euronews-a.

Pixabay

 

Suzdržani pristup

Kada je reč o Pridnjestrovlju, nova vlada u Kišinjevu i sama Sandu uzdržali su se od komentara po tom pitanju. Manifest PAS sadržao je obećanje da će nastaviti razgovore sa EU, SAD, Ukrajinom i Rusijom, OEBS kao posredinicima, poznatim kao okvir 5+2, koji zasad nije postigao mnogo.

Razgovori su uglavnom usredsređeni na bezbednost, slobodno kretanje, ljudska prava i ekonomska pitanja, ali ne i na to da li će se Pridnjestrovlje i njegovo stanovništvo ponovo pridružiti Moldaviji.

U izjavi za Euronews, novoizabrani potpredsednik PAS Rosijan Vasiloj rekao je da će se diskusije o ovim temama nastaviti, posebno o švercu preko granice teritorije sa Ukrajinom.

"Nacionane vlasti moraju da preuzmu granicu. Oni će osigurati efikasno upravljanje kako se građani ne bi osećali zastrašeno, kao što se danas događa. Pored toga, mora postojati barijera za lopove koji posluju u regionu", rekao je on.

Privremeni lider PAS Igor Grosu je u međuvremenu rekao da je potrebna politička volja za okončanje sukoba Pridnjestrovlje, uključujući Kremlja. Ako se reši, to bi mogao biti primer kako prekinuti takozvane zamrznute sukobe na postsovjetskom prostoru.

"Moramo da objasnio sagovornicima u Ruskoj Federaciji da je rešavanje ovog sukoba mnogo prirodnije od ostalih sukoba na prostoru ZND", rekao je Grosu u političkoj emisiji koju je 13. jula emitovala TVR Moldavija.

profimedia

 

"Internacionalizacija problema"

Valerij Ostalep, politički analitičar i bivši moldavski diplomata rekao je za Euronews da, iako su odnosi trenutno dobri, to bi u budućnosti moglo da se promeni u zavisnosti od toga ko postane zamenik premijera, pozicija koja tradicionalno ima odgovornost za odnose sa Tiraspoljom (prestonica Pridnjestrovlja).

Socijalisti, koji su sada u opoziciji, možda će pokušati da stvore probleme vladi u Pridnjestrovlju, rekao je on, ali Tiraspolju ne bi bilo u interesu da stvara probleme sa Kišinjevom.

"Verujem da regija Pridnjestrovlja neće imati razloga da uznemirava tokove. U regionalnim uslovima, miran pristup bi bio plus za Moldaviju", rekao je on.

Povodom izjava Kalašnjikova, Ostalep je rekao da je ovo "preventivna ucena i da je iritantno", a ruski zvaničnik se i ranije angažovao u takvoj retorici.

Drugi se nadaju da je istinski fokus na poboljšanju života stanovnika Pridnjestrovlja.

Politički stručnjak Mihaj Isak rekao je za Euronews da se nova vlada Moldavije obavezala da će se boriti protiv korupcije i da su mnoga "siva" preduzeća u zemlji usko povezana sa Pridnjestrovljem.

"Rešenje pridnjestovskog problema dovešće do uklanjanja sive zone i povećaće privlačnost države za strane investitore", rekao je on.

Što se tiče šire slike, Isak veruje da se predsednica Sandu nada će učešće globalne zajednice podmazati točkove.

"Ona želi da internacionalizuje to pitanje kako bi navela Rusiju da započne pregovore o političkom statusu regiona", rekao je.

Komentari (0)

Evropa