Neistražena Evropa

Mračna tajna istorije Češke: Prisilno sterilisano na hiljade Romkinja, država plaća žrtvama odštetu

Komentari

Autor: Euronews/David Hutt

02/08/2021

-

21:20

Mračna tajna istorije Češke: Prisilno sterilisano na hiljade Romkinja, država plaća žrtvama odštetu
Jirina Dzurkova, jedna od Romkinja koje smatraju da su nezakonito sterilisane. - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Češkoj je odobren zakon kojim bi na hiljade Romkinja mogle da dobiju finansijsku odštetu, zbog toga što je država nad njima sprovodila nezakonitu sterilizaciju od 1966. do 2012. godine.

Još tokom 1960-ih godina, u tadašnjoj Čehoslovačkoj, komunistička vlada je donela zvaničnu politiku sterilizacije žena iz romske zajednice, za koje su vlasti proglasile da su "ispod kulturnih standarda".

U dokumentima nevladine organizacije "Evropski centar za prava Roma" navodi se da su Romkinjama prilikom nekih operacija često davani obrasci odobrenja za sterilizaciju koje bi one potpisale, a da nisu ni znale šta potpisuju.

U nekim drugim slučajevima, navodi se, zaprećeno im je da će im deca biti oduzeta ukoliko ne pristanu na tu proceduru.

"To je bilo grubo kršenje njihovih prava" rekla je Barbora Cernusakova, češka dopisnica "Amnesti Internešnala".

Nakon što zakon o kompenzaciji bude usvojen, žrtve će imati tri nedelje da podnesu dokaze o nezakonitoj sterilizaciji, a odšteta će biti oko 11.700 evra.

Kako je došlo do sterilizacije?

Prema rečima Helene Sadilkove, docentkinje na Odeljenju za romske studije Karlovog univerziteta u Pragu, kampanja sterilizacije počela je pomalo paradoksalno.

Tokom kasnih 1960 -ih, komunističke vlasti Čehoslovačke bile su zabrinute zbog toga što je rast stanovništva usporio.

Stopa plodnosti u Čehoslovačkoj, pala je sa 2,20 između 1960-1965 na 2,07 1968. godine, prema podacima UN-a.

Zbog vladinih podsticaja, koji su uglavnom bili finansijske prirode, stopa plodnosti je dostigla rekord od 2,51 - i to se desilo 1977. godine.

Međutim, vlasti su istovremeno smatrale i da je natalitet među Romima alarmantno visok u poređenju sa ostatkom populacije, rekla je Sadilkova.

Decenijama, ako ne i vekovima, romsko stanovništvo u češkim i slovačkim zemljama "prikazivano je kao zaostalo i problematično", dodala je.

"Ispod kulturnog standarda"

Krajem 1960-ih, Češka i Slovačka socijalistička republika postale su zakonodavno nezavisne, što znači da su mogle da uvode sopstvene zakone.

Dve godine kasnije, 17. decembra 1971, Češka socijalistička republika je donela Direktivu br. 01/1972.

Stupanjem na snagu mesec dana kasnije, lokalnim vlastima i bolnicama dozvoljeno je sterilizovanje Romkinja i pacijenata sa invaliditetom, iako se veruje da je nezakonita sterilizacija Roma započeta bar pet godina ranije, odnosno 1966.

profimedia

 

U istraživanju koje je 2008. godine objavila Vera Sokolova, češka naučnica koja se bavi rodnim studijama, navodi se da su Romkinje činile 36 odsto svih sterilizovanih žena između 1972. i 1990. godine, ali da romska populacija nikada nije činila više od 2 odsto ukupnog stanovništva.

Takođe 1972. godine je čehoslovačko Savezno ministarstvo rada i socijalnih pitanja objavilo izveštaj pod naslovom "Briga o društveno neprilagođenim građanima".

Pošto je socijalizam "eliminisao materijalne nejednakosti" i stanovništvo zemlje je postalo "homogeno", tvrdilo se da je "bilo koja društvena patologija koja je ostala od starog kapitalističkog režima ispod kulturnog standarda".

Jedan od vodećih ginekologa je 1975. godine napisao je u uticajnom listu da je sterilizacija Romkinja važna iz "socioekonomskih razloga", budući da je naknada koju je država platila ovim ženama manja nego što bi nastala od "njihove genetski oštećene" dece.

Četiri godine kasnije, vlada je najavila novi program finansijskih podsticaja za Romkinje koje su pristale na sterilizaciju, kao način "za kontrolu veoma nezdrave romske populacije kroz planiranje porodice i kontracepciju“.

Pad komunizma nije ukinuo praksu

"Cela kampanja snažno se oslanjala na antiromske stereotipe koji su postojali tokom komunizma ali i mnogo ranije", rekla je Sadilkova, dodajući da to čini problematičnim posmatranje samo komunističkih vlasti kao "glavnih zlikovaca".

Iako je komunistička vlada uvela zakone o sterilizaciji, naglasila je Sadilkova, u pripremi ideje učestvovali su stručnjaci, kao i lokalni zvaničnici i zdravstveni radnici koji su bili "motor kampanje".

Praksa sterilizacije nije prestala padom komunizma 1989. godine.

Posebne uredbe o sterilizaciji su formalne ukinute 1993, ali u studiji iz 2015. godine koju je Evropski centar za prava Roma dostavio komitetu UN, navodi se da je poslednji prijavljeni slučaj nezakonite sterilizacije Romkinje u Češkoj bio 2007. godine.

Tek 2009. se Češka zvanično izvinila žrtvama nezakonite sterilizacije, ali je samo nekoliko godina kasnije ovo negirala u debati u Ujedinjenim nacijama.

Zaštitnik građana, Otokar Motejl, 2005. godine je objavio istraživanje u kom je otkriveno da je najmanje 50 žena nelegalno sterilisano u prethodnim decenijama.

Neke organizacije koje se bave pravima Roma, međutim, procenjuju da ima nekoliko hiljada ovakvih slučajeva.

Komentari (0)

Evropa