Neistražena Evropa

Pisma i fotografije otkrivene u kućici u Australiji razotkrile staru tajnu: Kako je par iz Berlina pomogao Jevrejima

Komentari

Autor: Tanjug

05/11/2021

-

07:27

Pisma i fotografije otkrivene u kućici u Australiji razotkrile staru tajnu: Kako je par iz Berlina pomogao Jevrejima
Pisma i fotografije otkrivene u kućici u Australiji razotkrile staru tajnu: Kako je par iz Berlina pomogao Jevrejima - Copyright Tanjug/AP/Petr David Josek

veličina teksta

Aa Aa

Paru iz Berlina koji se posvetio izvlačenju jevrejskih porodica i političkih disidenata iz nacističke Nemačke preko tajne mreže “prerušene” u službu za podučavanje engleskog jezika, prvi put je odata počast u glavnom gradu Nemačke otkako je njihova priča pala u zaborav pre pola veka.


Berlinske vlasti postavile su juče spomen ploču u ulici “Pariser Straše 54” u okrugu Vilmersdorf, ispred nekadašnje kuće Maksa i Malvine Šindler.

Njihovo nasleđe je ponovo otkriveno pre dve godine na osnovu serije pisama i fotografija pronađenih u jednoj baštenskoj kućici u Australiji, prenosi britanski list "Gardijan".

Kada je Maks izgubio posao u gradskom veću Nojkelna nakon što su nacisti zabranili Socijaldemokratsku partiju (SPD) 1933. godine, on se koncentrisao na uspostavljanje podzemne mreže pomoći onima koji su suočeni sa nacističkim progonom i sa organizovanjem njihovog bekstva iz Nemačke.

Pošto je sam naučio engleski dok se oporavljao od rane od gelera u Prvom svetskom ratu, Maks je osnovao službu za podučavanje jezika kao pokriće za kretanje po Berlinu, a kako bi mogao da posećuje jevrejske i politički sumnjive porodice u njihovim stanovima.

Evelin Parker, rođena u Lankaširu, bivša prijateljica Šindlerovog sina Rudolfa, angažovana je kao konverzacijski trener da pomogne u operaciji.

"U januaru 1934. godine imala sam SOS poziv", napisala je Parker u svojim memoarima “.

"Maks je pokretao školu jezika i biblioteku engleskog jezika i trebala mu je moja pomoć. Tako sam krenula. Većina naših učenika su bili buduće izbeglice, većina Jevreja, koje smo naučili potrebnoj količini engleskog… i uradili bilo šta drugo što smo mogli za njih”, napisala je ona.

Za nemačke Jevreje, koji su bili izloženi rastućim talasima represije i nasilja posle 1933. godine, emigracija u zemlje poput Britanije ili SAD bila je legalna, ali veoma komplikovana, jer se zahtevao dokaz o posedovanju samostalnog bogatstva ili garant koji bi ih finansijski podržavao.

Nasleđe Šindlerovih

Nakon što su nacisti 1941. godine počeli nasilno da uklanjaju jevrejske građane iz Berlina, Šindlerovi su počeli da ilegalno sklanjaju porodice koje nisu uspele da napuste Nemačku u svom prostranom i lavirintskom stanu u Pariser Straše, kako bi ih sakrili od Gestapoa. 


Nasleđe Šindlerovih ponovo je otkriveno pre dve godine kada je Frensis Njuel, kćerka Evelin Parker, u svojoj baštenskoj šupi u Viktoriji, u Australiji, našla niz pisama i fotografija koje govore o poduhvatima para.

Dalja istraživanja arhivista u berlinskom memorijalnom centru "Silent Heroes" potvrdila su priču, što je dovelo do toga da je Šindlerovima odata počast jednom od 12 istorijskih ploča koje grad Berlin postavlja na godišnjem nivou.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa