Neistražena Evropa

Češki ekstrovertni milijarder i matematičar u predsedničkoj trci: Branio poliamoriju, opisuju ga kao "džokera u čoporu"

Komentari

Autor: Euronews/David Hutt

17/02/2022

-

07:10

Češki ekstrovertni milijarder i matematičar u predsedničkoj trci: Branio poliamoriju, opisuju ga kao "džokera u čoporu"
Karel Janeček - Copyright profimedia/ROBERT KLEJCH/CNC Robert Klejch/CNC /Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Češki predsednički izbori poznati su po tome što uvek nude zanimljive ličnosti. Milijarder Karel Janeček (48) naizgled je jedan od njih - opisan kao "džoker u čoporu" uoči glasanja koje se održava sledećeg januara.

Matematičar po zanimanju, Janeček je poznat po svojoj riđoj kosi i ezoteričnim pogledima, piše Euronews. Na pitanje kakve su šanse da postane predsednik, on je odgovorio: "Moje šanse su više od  Phi = sqrt ((5)-1)/2". Drugim rečima, to ono što matematičari zovu "zlatnim presekom".

Šta se zna o Janečeku?

Janečekovo bogatstvo stečeno je u "prilično dosadnom" svetu trgovanja finansijskim derivatima. Euronews piše da je u prošlosti javno branio svoju poliamoriju, iako kaže da je odustao od toga 2020, i okušao se u budizmu. Poznat kao aktivista protiv korupcije i filantrop, pomogao je u stvaranju različitih dobrotvornih organizacija - od naučnih istraživanja do borbe protiv korupcije.

Ono što je međutim kontroverznije jeste što se nedavno protivio vakcinisanju dece, a protivio se i lokdaunima koje je uvodila vlast. 

Prošlog novembra, dobrotvorna organizacija pri čijem osnivanju je pomogao "Neuron Endowment Fund" distancirala se od Janečeka nakon što je navodno kritikovao vladine mere protiv pandemije tokom govora na muzičkim nagradama "Češki slavuj", za koje je osmislio sistem glasanja.

"Kandidujem se za predsedničke izbore sa vizijom moderne, slobodne i samouverene Češke Republike. Predstaviću se kao hrabri demokratski kandidat koji govori istinu i čiji je cilj da ujedini društvo i pokrene važna pitanja", rekao je Janeček.

On je započeo svoju kampanju sa sloganom "Ovo smo mi" i sada je zauzet prikupljanjem 50.000 potpisa potrebnih da se njegovo ime zvanično stavi na listu kandidata za izbore sledećeg januara, treće neposredne predsedničke izbore. Tek od 2013. godine češki birači biraju svog šefa države.

Odlazak Zemana iz politike?

Kao i na prethodnim izborima, sledećeg januara će se desetine druželjubivih kandidata - od političara i akademka do vojnih generala i poslovnih ljudi - boriti u prvom krugu glasanja, nakon čega dva prva kandidata idu u drugi krug glasanja.

Interes javnosti obično je visok iako predsednici imaju malo formalne moći. Odziv birača bio je 66,6 odsto u drugom krugu na poslednjem glasanju 2018. godine, što je više nego na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima. Interesovanje bi trebalo ponovo da se poveća sledećeg januara. To znači i izlazak Miloša Zemana iz politike - političara koji je na mestu predsednika od 2013. godine.

Zemanovo političko oblikovanje, od njegovog proruskog i prokineskog stava do njegovog često mizigonog i rasističkog stava, dominiralo je češkom politikom decenijama, piše Euronews. Njegovo loše zdravstveno stanje, zbog čega je dan nakon izbora u oktobru prošle godine bio hitno prebačen na intenzivnu negu, odložio je postupak formiranja vlade više od mesec dana.

Sledeći predsednički izbori treba da se održe do januara 2023. godine, ali bi mogli da budu pomereni ako se Zemanovo zdravlje dodatno pogorša i on podnese ostavku na funkciji. I dok se raspravlja o njegovom izlasku iz politike, analitičari očekuju povratak Andreja Babiša, bivšeg premijera koji je napustio funkciju u decembru.

Prema prošlomesečnom istraživanju javnog mnjenja koje je sproveo "Kantar", Babiš je već jasan kandidat za predsednika sledeće godine. Bivši vojni načelnik i predsednik Vojnog komiteta NATO Petr Pavel, zaostaje na drugom mestu. Istraživanje javnog mnjenja dalo je Janečeku samo dva odsto glasova, ali moglo bi mnogo toga da se dogodi u narednim mesecima.

Tanjug/AP/Lisa Leutner

 

"Janeček je džoker u čoporu", rekao je Šon Henli, vanredni profesor politike Centralne i Istočne Evrope na Univerzitetskom koledžu u Londonu. Iako je malo verovatno da će pobediti ili čak proći u drugi krug, Henli smatra da je on "nepredvidiv kandidat koji ima potencijal da poremeti kalkulacije drugih ako ostvari rezultate iznad očekivanja".

"On je nesumnjivo harizmatičan i ima resurse da vodi efikasnu kampanju ako može, dobrom srećom ili dobrim rasuđivanjem, da pronađe onu koja se probija među glasačima", rekao je.

Filip Kostelka, profesor na Evropskom univerzitetskom institutu, takođe smatra da su Janečekove šanse male.

"On nema političkog iskustva i, za razliku od Babiša, ne podržava ga medijska imperija", kaže Kostelka misleći na kontrolu bivšeg premijera nad ključnim medijima.

Ne pomažu Janečeku njegova "radoznala ezoterična mišljenja" o vakcinaciji protiv kovida 19 i njegovom privatnom životu, rekao je Kostelka. Govoreći za Euronews, Janeček kaže da ga "uopšte ne brine" negativan publicitet, dodajući da je "spreman na sve negativne kampanje, lažne optužbe ili bilo kakve laži, iako je moja kampanja i biće striktno pozitivna".

"Verujem da ću uspeti da napravim debatu među ljudima u kojoj će se zastupati i slušati čak i stavovi koji ne odgovaraju mejnstrimu i nisu uvek popularni", rekao je Janeček.

Na pitanje da li misli da bi mogao da bude problem ako se u drugom krugu glasa između njega i Babiša, dva milijardera, on je odgovorio: "Ne vidim razlog zašto bi novac bio problem. Ubeđen sam da su stavovi i vrednosti predsedničkih kandidata važni".

Novac bi, međutim, mogao da bude ključan. Kao milijarder kaže da će finansirati sopstvenu kampanju. Ima medijsku vidljivost, a njegova eksentričnost bi trebalo da ga drži u naslovima. Ima iskustvo u antikorupcijskim inicijativama, što bi moglo da bude ključno ako se suprotstavi Babišu, koji se i dalje suočava sa brojnim optužbama za korupciju.

"Janeček ima novca, ali mu apsolutno nedostaje političko iskustvo. On ne zna da vodi kampanju i njegiv nastup je već bio čudan kada je predstavio svoju kandidaturu. Osim toga, on čak i nema važnih saveznika", rekao je Lubomir Kopček, profesor političkih nauka na Masarikovom univerzitetu. 

Kostelka, međutim, napominje da su češki predsednički izbori poput "takmičenja lepote gde se mogu desiti neočekivani ishodi", za razliku od predvidljivijih zakonodavnih ili lokalnih izbora.

Šta bi još moglo da utiče na glasanje

Mnogo zavisi od toga kako će se politika formirati tokom ostatka 2022. Njegov skepticizam u pogledu vladinog postupanja sa pandemijom mogao bi da igra u njegovu korist ako se pandemija nastavi ili pogorša sledeće zime, samo nekoliko meseci pre predsedničkih izbora, kaže Henli. 

Međutim, malo je verovatno da će Janeček biti poželjna opcija za ove populističke birače, smatra analitičar. Nedavno je podigao obrve kada je rekao da razume finansijske teškoće običnih Čeha jer je spavao na otvorenom dok je kampovao. 

Ako bi se Janeček kandidovao kao neko ko je skeptičan prema vakcinama, to bi takođe moglo da odvrati mejnstrim birače koje privlače njegovi stavovi o borbi protiv korupcije, dobrom upravljanju i reformama obrazovanja, kaže Henli.

Takođe je verovatno da protivljenje vladinom postupanju sa pandemijom neće biti tako važno pitanje sledećeg januara kao što je danas.

Ove nedelje premijer Petr Fijala je rekao da očekuje da će skoro sva ograničenja oko pandemije, osim nošenje maski za lice u zatvorenom prostoru, biti okončana do marta.

Tanjug/AP/Petr David Josek

 

Njegove šanse takođe u velikoj meri zavise od toga šta se dešava sa drugim kandidatima. Prema Kostelkinim rečima, jedan od načina na koji bi Janeček mogao da uđe u drugi krug jeste da se liberalni tabor izuzetno rasparča.

Petr Pavel, bivši vojni zvaničnik, verovatno će biti glavni centristički kandidat, ali još ne znamo da li drugi, poput Danuše Nerudove, ozbiljno žele da bace svoj šešir u ring za takmičenje.

Kako se navodi, mejnstrim glasači desnog centra i liberali će ostati fokusirani na to da Babišu uskrate predsedničku funkciju, a ne da daju protestni glas za nekog kao što je Janeček, kaže Henli.

Babišov poraz na izborima u oktobru prošle godine pripisan je tome što su se dva politička saveza saglasila da uskrate pobedu njegovoj stranci ANO. Dobivši ukupno 108 mesta u parlamentu od 200, savezi SPOLU i Pir-Stan formirali su koalicionu vladu u decembru.

"U ovoj fazi važno je dobiti aktivnu podršku kreatora mišljenja i lidera", kaže Janeček. Zaista, još trena prikupiti 50.000 porpisa. Ako to postigne, a Janeček je uveren da hoće, njegov fokus će se kasnije tokom godine okrenuti široj javnosti.

Ipak, ne treba se olako kladiti, smatraju analitičari. Zeman, koji napušta funkciju sledeće godine, zaostajao je u anketama tokom većeg dela 2012. pre nego što je pobedio u januaru 2013.

Komentari (0)

Evropa