Evropa

Kako je Zeman iz okvira od pleksiglasa "presekao" političku krizu u Češkoj

Komentari

Autor: Euronews, Euronews Srbija

30/11/2021

-

07:08

Kako je Zeman iz okvira od pleksiglasa "presekao" političku krizu u Češkoj
Miloš Zeman - Copyright Tanjug AP/Roman Vondrous/CTK via AP

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Češke Miloš Zeman imenovao je u nedelju Petra Fijalu, lidera alijanse desnog centra, za novog predsednika češke vlade, a ono što je obeležilo taj trenutak jesu uslovi u kojima se ceremonija odvijala jer je Zeman nekoliko dana ranije pozitivno testiran na koronavirus. Naime, s obzirom na to da je Zeman, nakon prvobitnog boravka u bolnici, hospitalizovan nekoliko sati nakon otpusta iz bolnice zbog zaraze koronavirusom, on je Fijala imenovao sedeći u posebno napravljenom okviru od pleksiglasa, kako bi se ispoštovale epidemiološke mere.

Češki predsednik, koji je slabog zdravlja i već neko vreme je u invalidskim kolicima, ali je uprkos tome što je u subotu pušten iz bolnice na kućno lečenje, bio odlučan da obavi dužnost i imenuje novog mandatara vlade. Na taj način, Zeman je sprečio mogućnost za izbijanje političke krize nakon parlamentarnih izbora i odlaska partije Ano Andreja Babiša u opoziciju. Naime, zbog lošeg stanja Zemana, postojale su spekulacije da bi imenovanje mandatara vlade moglo da se odloži kako bi Babiš još neko vreme zadržao funkciju premijera.

Zeman je imenovao Fijala za mandatara, ali još nije poznato kada bi on mogao da formira kabinet. Najavljeno je će se sa kandidatima za ministre sastati između 29. novembra i 13. decembra, prenosi Euronews.

Tanjug AP/Roman Vondrous/CTK via AP

 

Podsetimo, Zeman je 11. novembra prihvatio formalnu ostavku vlade populističkog odlazećeg premijera, milijardera Andreja Babiša, nakon njegovog poraza na izborima.

Stranka Petra Fijala se nakon izbora udružila u koaliciju sa liberalnom koalicijom levog centra koju čine Piratska partija i STAN - grupa gradonačelnika i nezavisnih kandidata – koja je na izborima zauzela treće mesto sa 15,6 odsto glasova. Ova koalicija će imati 108 mesta u Donjem domu parlamenta, koji ukupno broji 200 poslaničkih mesta.

Nova vlada će nakon kolapsa velikog snabdevača električnom energijom, morati da se uhvati u koštac sa energetskom krizom i novim talasom zaraza korona virusom koji preti da preplavi bolnice.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa