Neistražena Evropa

Zeleni grad među belim vrhovima - Euronews Srbija u zelenoj prestonici Evrope: Na posao biciklom, tuširanje kišnicom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/06/2022

-

15:11

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Ušuškan u Alpima, okružen belim vrhovima na jugu Francuske, nalazi se Grenobl, čiji stanovnici žive pomalo neobično, svakim svojim potezom vodeći računa o očuvanju životne sredine. U ovom mestu, koje broji više od 150.000 duša, sasvim je normalno da političari na posao idu biciklima, struja se proizvodi pomoću solarnih panela, pojedini građani koriste kišnicu za tuširanje. Tako je Grenobl dobio titulu Zelene prestonice Evrope.

"Ja i moja porodica smo shvatili da je zaštita životne sredine izuzetno važna. Postoji mnogo načina da doprinesemo njenom očuvanju. Na primer, kupio sam bicikl i tako idem u školu. Automobil ne koristimo često kao ranije. Umesto toga se vozimo tramvajima", rekao je za Euronews Srbija šesnaestogodišnji Bilar Luagi.

Mladić već godinu dana živi u jednoj od dve zgrade koje su koncipirane kao autonomne zgrade za građane. ABC zgrade su deo petogodišnjeg eksperimentalnog projekta koji će pokazati da li je moguće da stanovanje bude u potpunosti samoodrživo.  

"Naša zgrada funkcioniše uz pomoć solarnih panela i reciklažom kišnice. Dakle za tuširanje ne moramo trošiti vodu za piće. Sva energija koju koristimo dolazi iz solarnih panela, ništa ne dolazi iz elektrana. Ne koristimo gas, svi uređaji su električni. Imamo malu farmu gde sadimo voće i povrće", objasnio je Bilar. 

Na taj način u ovim zgradama godišnja količina proizvedene energije veća je od količine energije koju potroše njihovi stanari. Bilar je sa ekipom Euronews Srbija podelio na koji način se može smanjiti utrošak vode. 

Euronews

 

"Ne koristimo kade, već tuš kabine, tako trošimo manje vode. Imamo i lampice koje nam ukazuju koliko vode koristimo. Bilo je čudno u početku, pogotovo to sa tuširanjem. Ranije sam dosta vremena provodio pod tušem, a sada znam da je ovo što radim dobro za celu planetu i jako sam ponosan što živim u ovoj zgradi", zaključio je srednjoškolac.

Gradske vlasti automobile zamenile na bicikle

Gradonačelnik Grenobla, Erik Piol, ističe da je jako ponosan što je Grenobl Zelena prestonica Evrope 2022, kao i da će za to bio potreban dugogodišnji rad gradskih vlasti, ali i građana. 

"Postoje različiti ciljevi koje je potrebno ispuniti. Prvo, trebalo je dovesti naučnike i izgraditi naučni tim, a potom podići svest o značaju borbe protiv klimatskih promena.  Mnogo  smo uradili, ali još uvek nismo stigli tamo gde želimo", rekao je gradonačelnik. 

Euronews

 

Ključno je da građani shvate koliko je zagađenje štetno pre svega po njihovo zdravlje. Gradske vlasti Grenobla su učinile prvi korak tako što su prodali službena vozila i na posao dolaze biciklima. Ovaj grad ima više od400 kilometara biciklističkih staza i to je nešto na čemu se i dalje radi, kako bi se sredstvom koje ne zagađuje okolinu, moglo bezbedno saobraćati kroz svaku ulicu. 

ABC zgrade su inače samo jedan od oko 70 eko projekata u Zelenoj prestonici Evrope. Proizvodnja električne energije do kraja ove godine biće dekarbonizovana, a cilj je da se emitovanje ugljenika do 2040. u potpunosti eliminiše. 

Komentari (0)

Evropa