Neistražena Evropa

Hladna voda u vrtićima, produženje letnjeg računanja vremena, kraća grejna sezona: Evropa "steže kaiš" pred zimu

Komentari

Autor: T. Milenović

15/10/2022

-

17:19

Hladna voda u vrtićima, produženje letnjeg računanja vremena, kraća grejna sezona: Evropa "steže kaiš" pred zimu
Hladna voda u vrtićima, produženje letnjeg računanja vremena, kraća grejna sezona: Evropa "steže kaiš" pred zimu - Copyright E-Stock/Konstantin Bajčetić, profimedia, Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Zima od koje strahuju mnogi Evropljani polako se bliži. Zbog rata u Ukrajini i sankcija Evropske unije, zemlje zavisne od ruskih energenata sada su prinuđene na štednju. Cena gasa i struje neminovno raste na starom kontinentu, dok vlasti traže način kako "stegnu kaiš".

Mnoge evropske države, tokom leta su uvele pojedine mere štednje – između ostalog ograničenu maksimalnu temperaturu na klima uređajima u javnim prostorijama, gašenje bojlera u javnim toaletima i ukidanje osvetljenja javnih zgrada. Tako su austrijski i nemački gradovi postali mračniji, a deluje da ove godine neće ostati mnogo od Božićne pompe.

Međutim, kako se bliži sezona grejanja, u proteklih mesec dana mnoge vlasti izašle su sa novim planovima štednje, dok druge razmatraju kako da rasterete građane od povećanih finansijskih troškova.

Salcburg "zavrće" toplu vodu, u bečkom metrou hladnije

Nove mere štednje šire se gradovima Austrije, a pojedini građani požalili su se na odluke vlasti. Salcburg se odlučio na spornu meru. Prema pisanju dnevnika "Salcburger Nahrihten", u javnim ustanovama biće "zavrnuta" topla voda, a to znači i u gradskim školama i obdaništima. Izuzeci su samo vatrogasne stanice, kantine, škole za decu ometenu u razvoju, sobe za previjanje u obdaništima i tuševi u sportskim salama.

Mnoge majke izrazile su zabrinutost zbog toga što deca tokom zime neće imati toplu vodu za pranje ruku, te da zbog toga Bečki gradski prevoznik "Viner Linien" (Wiener Linien) na energetsku krizu reaguje donošenjem paketa mera, a jedna od mera je i smanjenje temperature u metrou i tramvajima za dva stepena. Do sada je temperatura u vozilima gradskog prevoza bila na 20 stepeni, a sada će temperatura biti 18 stepeni.

Unsplash

 

Takođe će biti ograničenja kada je u pitanju osvetljenje, te će biti ugašeno osvetljenje simbola gradskog prevoznika, a i umetnička dela u stanicama neće više biti posebno osvetljena.

Takođe, u javnim ustanovama u Beču, u skladu sa štednjom energije, planirano je da se snizi temperatura na 19 stepeni, ali se tome oštro protivi sindikat.

Inače, troškovi za struju za prodavnice u Austriji su porasli za 219 odsto i 6.000 trgovina usled toga uskoro bi moglo zatvoriti svoja vrata zauvek. Trgovci se nalaze pod velikim pritiskom da smanje troškove, zbog čega je jasno da će uskoro biti mnogo manje svetla u prodavnicama, a tako i pred Božić.

Dve trećine, to jest 64 odsto svih prodavnica neće postavljati božićno osvetljenje, pokazuje istraživanje Udruženja.

Severna Makedonija razmatra produženje letnjeg računanja vremena

Ministarstvo privrede Severne Makedonije dobilo je nalog od vlade da razmotri mogućnosti produženja letnjeg računanja vremena, radi dodatnih ušteda struje. Letnje računanje vremena prestaje poslednjeg vikenda u oktobru, kada se kazaljke na časovnicima vraćaju za sat unazad.

Skoplje se trenutno suočava sa velikim izazovom budući da grejna sezona počinje 15. oktobra, a država ima dovoljno gasa za dve sedmice rada toplana. 

Premijer Dimitar Kovačevski ističe da je država spremna da koristi alternativno gorivo za grejanje domova, škola, vrtića, poslovnih prostorija, ministarstava, s obzirom na to da toplane mogu da rade na gas i mazut. On je, kako prenose makedonski mediji, rekao da nije problem samo cena gasa, već je problem i dostupnost.

Nemačka rasterećuje građane

Nemačka stručna komisija zadužena za izradu plana za ublažavanje uticaja rastućih cena gasa na potrošače iznela je niz predloga – tačnije plan rasterećenja u dva koraka. Komisija preporučuje da država preuzme decembarski račun za grejanje.

U drugoj fazi, država bi mogla da subvencioniše do 80 odsto projektovane potrošnje gasa, pri čemu potrošači treba da plaćaju ostatak po tržišnim cenama, kako bi se podstakla štednja energije. Subvencionisana cena bila bi 12 centi po kilovat satu, koja uključuje poreze.

Za korisnike centralnog grejanja garantovana bi bila snižena cena od 9,5 centi po kilovat satu, takođe za kontingent od 80 odsto potrošnje. Od januara 2023. cene gasa za velike industrijske kupce trebalo bi da bude ograničena na sedam centi. To bi koštalo oko 25 milijardi evra.

profimedia/Marcus Brandt/dpa

 

Nemačka vlada je još u avgustu usvojila mere štednje energije za zimu, među kojima je i ograničenje upotrebe osvetljenja na javnim mestima. Takođe, bazeni ne smeju da se greju ni na struju ni na gas, maksimalna temperatura u javnim prostorima ograničena je na 19 stepeni Celzijusa, a u javnim toaletima isključeni su bojleri koji proizvode toplu vodu.

Francuskim službenicima ograničena brzina vožnje

Francuska je prošlog četvrtka pokrenula nacionalni plan za uštedu energije. Iako je zemlja manje zavisna od ruskog gasa, francuska proizvodnja nuklearne energije je opala jer se sektor bori da više svojih zastarelih reaktora stavi na mrežu iz prinudnog održavanja.

Vlada je postavila cilj da smanji potrošnju energije u Francuskoj za 10 odsto do 2024. u odnosu na nivoe iz 2019. godine. U okviru širokog plana, vlada planira da ograniči temperaturu u javnim zgradama na 18 Celzijusa.

Između ostalih mera, država će takođe smanjiti upotrebu tople vode u toaletima, podsticati rad od kuće, a državni službenici koji voze vladina vozila moraće da ograniče brzinu na 110 kilometara na sat.

U međuvremenu, 30 od 40 najvećih francuskih kompanija obavezalo se da će smanjiti potrošnju energije gašenjem svetla u zgradama koje se ne koriste uz ograničavanje grejanja i klimatizacije.

Italija skratila grejnu sezonu za osam dana

Italija će od stanovnika tražiti da smanje grejanje za jedan stepen kao i da ga izključe svakog dana na jedan dodatni sat. Ova zemlja odavno ima određen broj sati u kojima stanovnici mogu da koriste grejanje.

Međutim, ove zime grejna sezona će biti skraćena za 15 dana. Tačan zimski period grejanja u svakom delu Italije je određen na lokalnom nivou i zavisi od toga u kojoj "klimatskoj zoni" se nalaze.

U saopštenju vlade se takođe navodi da će "dnevni radni period biti skraćen za jedan sat dnevno", što znači da će zgrade morati da koriste grejanje svaki dan sat manje nego prošle godine, piše Lokal.

Španija promoviše železnički saobraćaj

Španski parlament ratifikovao je sveobuhvatan paket novih mera za uštedu energije i pomoć zemlji da prebrodi energetsku krizu.

Unsplash

 

Ključne tačke koje imaju za cilj da pomognu EU da se izbori bez ruskog prirodnog gasa uključuju održavanje grejanja ispod 19 Celzijusa javnim zgradama, prodavnicama, kulturnim prostorima ili tranzitnim stanicama.

Prodavnice i javne zgrade takođe moraju da gase svetla u 22 časa.

Predlog zakona proširuje subvencije za javni prevoz, kao što je besplatan pristup putovanjima na kratkim i srednjim udaljenostima na državnim železničkim linijama i zahtevaće da hiljade zgrada prođu inspekcije u vezi sa energetskom efikasnošću.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa