Region

Mitropolit Joanikije: Postoji istorijska paralela rušenja Njegoševe kapele od Austrougara i komunista

Komentari

Autor: Tanjug

26/09/2023

-

16:45

Mitropolit Joanikije: Postoji istorijska paralela rušenja Njegoševe kapele od Austrougara i komunista
Mitropolit Joanikije: Postoji istorijska paralela rušenja Njegoševe kapele od Austrougara i komunista - Copyright Tanjug/RADIO SVETIGORA

veličina teksta

Aa Aa

Mitropolit crnogorsko primorski Joanikije poručio je da bi, ako bismo pokušali da prozremo u tajnu velikog zla koje se dogodilo rušenjem Njegoševe kapele, ne bi se mogli oteti utisku da postoji istorijska paralela između rušenja kapele od austrougarske okupacione sile i njenog rušenja u vreme komunističkih vlasti.

Joanikije je to rekao sinoć na otvaranju kulturne manifestacije "Njegoševi dani" u Herceg Novom i istakao da je namera bila ista. 

"Staviti Njegoša u drugi i drugačiji kontekst, odvojiti ga od Crkve, odvojiti ga od njegovog dela i to delo protumačiti na drugačiji način. A to je otkrio i sam Meštrović, kako svedoči njegov sin. Kad su ga pitali što se on toliko bio angažovao oko podizanja mauzoleja, rekao je da je hteo da pomogne Crnogorcima kao mladoj naciji da utvrde svoj identitet”, kazao je Joanikije, saopštila je Mitropolija crnogorsko-primorska na internet stranici.

On je podsetio da je Meštrović to izjavio u momentu kad je već bio utvrdio svoje veze sa ustaškom emigracijom i kad je "pljuvao" na svog najvećeg dobrotvora, koji mu je sve dao – kralja Aleksandra Karađorđevića.

“To bi značilo da se Crnogorci razduhove i postanu neki drugi narod koji do tada nisu bili. Dakle, zla namera i jednih i drugih. Ovi su hteli da podignu spomenik Franju Josifu, a ovi drugi su tobož Njegošu podigli spomenik. Ali je najveća sramota i najveća beda ako nekome podižete spomenik koji mu ni po čemu, ama ni po čemu ne odgovara. Što je govorio pokojni Mitropolit Danilo, to je faraonsko zdanje, grandomanija”, naveo je mitropolit.

Podsetio je da su svi umni ljudi tog doba čiji tekstovi se nalaze u "Sumraku Lovćena" tada ustali u odbranu kapele i da su u "Sumraku Lovćena" sabrani tekstovi i pristalica i protivnika rušenja kapele.

“Prvi su zapravo vlast i njeni propagandisti, a drugi pisci, slikari, književni i likovni kritičari, stvaraoci… Nadmoć argumenata je, naravno, na strani ovih drugi. Ko pročita 'Sumrak Lovćena' biće mu jasno zašto je ova publikacija bila zabranjena dvadeset godina”, rekao je Joanikije.

Na promociji su govorili i Ivan Petrović Njegoš, publicista Jovan Markuš i slikar Đuro Lubarda.

Manifestacija "Njegoševi dani" trajaće do 2. novembra.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa