Region

U "autobusu smrti" kod Venecije poginulo i pet Ukrajinaca iz Hrvatske: Dan žalosti na Plitvičkim Jezerima

Komentari

Autor: Jutarnji list

05/10/2023

-

19:57

U "autobusu smrti" kod Venecije poginulo i pet Ukrajinaca iz Hrvatske: Dan žalosti na Plitvičkim Jezerima
U "autobusu smrti" kod Venecije poginulo i pet Ukrajinaca iz Hrvatske: Dan žalosti na Plitvičkim Jezerima - Copyright Tanjug/AP/Antonio Calanni

veličina teksta

Aa Aa

U autobusu smrti poginulo i petoro Ukrajinaca iz dve porodice iz Hersona. Oni su od rata izbegli u Hrvatsku i bili su smešteni u Opštini Plitvička Jezera u kojoj su za sutra proglasili dan žalosti.

Radi se o troje odraslih i dvoje dece: Vasil Lomakin, Serhij Bezkorovaini i Tetjana Berzkorovaina, i deca Anastasia Morozova i Daria Lomakina. Oni su život izgubili u tragičnoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila 3. oktobra u Veneciji, kada je autobus sleteo s nadvožnjaka, pri čemu je poginula 21 osoba.

Tanjug AP/Antonio Calanni

 

Opština Plitvička jezera je objavila da zbog ove tragične vesti proglašava 6. oktobar za dan žalosti na području Opštine.

Vlade Brkljačić iz gospićkog Crvenog krsta kaže za Jutarnji list da su svi stradali bili smešteni u Hotelu Macola u Korenici. Na višednevni izlet je krenulo je ukupno osmoro ukrajinskih državljana iz Macole, navodno se radilo o dve porodice, petoro ih je stradalo smrtno, a troje ih je preživelo, i zbrinuti su u italijanskim zdravstvenim ustanovama.

Dve stradale devojčice su učenice  petog, odnosno sedmog razreda u Korenici.

Ukrajinka Ksenija Proskurina, takođe izbeglica koja živi u Hotelu Macola  kaže da su iz jedne porodice poginuli ćerka, baba i deda dok je majka preživela, a iz druge su stradali ćerka i deda, a roditelji su preživeli.

Samo jedan član jedne od nastradalih porodica nije išao na izlet zbog poslovnih obaveza.Užasnu vest je dočekao u Korenici gde radi i odmah nakon tragedije zaputio se u Italiju.

U ovoj ličkoj opštini ukrajinska zajednica broji 250 članova, odnosno 15 posto žitelja opšine su Ukrajinci, od čega ih je 170 smešteno u "Macoli".

Podsetimo, među putnicima u kobnom autobusu bilo je i dvoje Hrvata. Teško je povrećen i na intenzivnoj nezi Marko Baković (24) iz Splita, a poginula je njegova supruga Antonela. Par je bio na bračnom putovanju, a venčali su se prošlog mjeseca.

Povređeno je još 15 osoba, dvoje dece, dvoje tinejdžera, od kojih je petoro u vrlo teškom stanju. Vatrogascima su bili potrebni sati da izvuku tela, navode italijanski mediji.

Autobus je prevozio četrdesetak italijanskih i stranih turista koji su posetili Veneciju i vraćali se u svoj kamp nešto pre 20 sati.

Iz još neutvrđenog razloga, vozilo, koje se kretalo po mostu, udarilo je u sigurnosnu ogradu i odletelo u prazno, srušivši se u blizini železničke pruge između Mestrea i Margere, dva grada koja čine deo grada Venecije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa