Region

Hrvatska od Bosne i Hercegovine traži izručenje braće Mamić kao okrivljenih u postupku podmićivanja sudija

Komentari

Autor: Tanjug

25/07/2021

-

12:00

Hrvatska od Bosne i Hercegovine traži izručenje braće Mamić kao okrivljenih u postupku podmićivanja sudija
Hrvatska od Bosne i Hercegovine traži izručenje braće Mamić kao okrivljenih u postupku podmićivanja sudija - Copyright EPA/Szilard Koszticsak, EPA/ANTONIO BAT

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo pravosuđa i uprave Hrvatske od Bosne i Hercegovine traži izručenje braće Zdravka i Zorana Mamića, ali sada kao okrivljenih u postupku koji je protiv njih pokrenuo USKOK zbog podmićivanja osiječkih sudija.

"Ministarstvo pravosuđa i uprave primilo je potrebnu dokumentaciju te je početkom jula sastavilo i podnelo molbu za izručenje Zdravka Mamića u svrhu vodenja krivičnog postupka pred USKOK, ali je podneta i dopunska molba za izručenje Zorana Mamića u svrhu vodenja krivičnog postupka pred USKOK. Ministarstvo pravosuđa i uprave je na osnovu raspisane poternice za Zoranom Mamićem, podnelo još u maju molbu za izručenje", kaže se u odgovoru ministarstva Jutarnjem listu, prenosi HINA.

Što se tiče izdržavanja kazne po pravosudnoj presudi, situacija je poznata.

Uprkos zahtevu braće Mamić da im se omogući da kaznu na koju su osuđeni pred osječkim Županijskim sudom, služe u BiH, hrvatski sudovi su njihov zahtev odbili.

Hoće li Zdravko i Zoran Mamić ipak biti izručeni, odlučiće sud u BiH, ili u krajnoj instanci ministar pravde BiH Josip Grubeša.

Nakon što je USKOK 10. juna otvorio istragu protiv braće Mamić u postupku za podmićivanje osječkih sudija, Krešimir Devčić odredio im je istražni zatvor.

To bio osnov da Hrvatska od BiH zatraži izručenje jer je te kvalifikacije "pokrivao" postojeći sporazum dve države o izručenju.

Zdravko Mamić najavio je da će, bude li to jedini način da izbegne povratak u Hrvatsku, zatražiti i politički azil u BiH.

Zdravko i Zoran Mamić su podneli žalbe Ustavnom sudu na presude koje su im izrečene.

Komentari (0)

Evropa