Region

Kontroverzan zahtev komunalnog preduzeća u Hrvatskoj: Traže da se ukloni spomenik sa natpisom na ćirilici

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/10/2023

-

17:01

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Komunalno preduzeće u mestu Poljica u blizini Zadra zatražilo je od porodice da sa seoskog groblja ukloni nadgrobni spomenik koji je ispisan na ćirilici. Porodica je to odbila da uradi, a natpis i dalje stoji, ali sa neizvesnom sudbinom.

Zdenko Kojić, prvi čovek komunalnog preduzeća, koji je uputio dopis porodici, kaže da natpis na ćirilici vređa hrvatske branitelje.

On je naveo da je službeno pismo u Hrvatskoj latinica, a da se ćirilicom može pisati samo ako manjina broji 30 odsto stanovništva, što ovde nije slučaj. 

Kojić kaže da mu smeta i to što se porodica obratila portalima u Srbiji i da je to dadatna provokacija.

Novinari su otišli do obližnjeg Zadra, koji je desetak kilometara od Poljica, gde se na lokalnom groblju uredno nalaze i ćirilični natpisi. Tamošnji direktor lokalnog groblja rekao je da do sada nije bilo nikakvih upita u vezi sa natpisima na ćirilici i dodaje da, ako bi dobili takve upite, o tome se uvek može razgovarati.

Reakcije iz Hrvatske i Srbije

Ovim povodom juče je konferenciju za novinare održao i poslanički klub Samostalne demokratske srpske stranke koji je osudio ceo slučaj, a šef poslanika SDSS Boris Milošević rekao je da je u pitanju loša namera koja nema nikakvu zakonsku osnovu. 

Oglasio se i predsednik saveza Srba iz regiona Miodrag Linta koji se obratio šefu diplomatije Srbije Ivici Dačiću i traži da se uputi protest kolegi Goranu Grliću Radmanu zbog najnovijeg, kako kaže, izliva mržnje prema Srbima.

Najveći broj onih koji su u hrvatskoj komentarisali ovu priču takođe osuđuje Kojića, a u jednom od komentara na hrvatskom portalu Telegram navodi se da se ovakvi slučajevi ne smeju ignorisati jer će, kako se navodi, jednog dana "razni Kojići tražiti od svih koje ne smatraju pravim Hrvatima da na ulicu izlaze sa žutom trakom na ruci".

Istoričar Dragan Markovina kaže da je od devedesetih na ovamo praktično sve vreme na vlasti HDZ koji je nastao na vrednostima "Tuđmanizma devedesetih godina". 

Euronews

"Ovaj šef komunalnog preduzeća jeste samostalni strelac, koji se hteo istaći sa tom svojom mržnjom prema jednom narodu. Od toga neće biti ništa, neće se spomenik ukloniti. Problem je što tih 10 do 15 odsto populacije koji su radikalno desno nisu isključeni iz društva, oni su bitan segment kalkulisanja na izborima, a dobar deo njih su i glasači HDZ-a", rekao je on.

Markovina: Ništa nije urađeno

Dodaje da se realno ništa uradilo da se saniraju međuljudski odnosi u krajevima gde se događao rat.

"To je sve prepušteno autohtonoj kulturi sećanja. Dok god se to ne reši pogonsko gorivo netrpeljivosti prema srpskoj manjini neće nikada nestati", naveo je on.

Smatra da je ciničan odgovor direktora komunalnog preduzeća koji se poziva na Zakon o nacionalnim manjinama i da Srbi u tom kraju ne čine 30 odsto stanovništva.

Podsetio je na Vukovar i sva dešavanja koja su pratila sprovođenje tog istog Zakona, kada su Srbi činili 30 odsto stanovništva, a sprovođenje Zakona pratili su protesti, razbijanje ploča.

Komentari (0)

Evropa