Region

Istraga protiv višečlane kriminalne grupe u Hrvatskoj: Krijumčarili kokain, marihuanu i hašiš

Komentari

Autor: Tanjug

12/10/2023

-

23:37

Istraga protiv višečlane kriminalne grupe u Hrvatskoj: Krijumčarili kokain, marihuanu i hašiš
Ilustracija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatska Kancelarija za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (Uskok) je nakon policijske prijave pokrenula istragu protiv 19-člane grupe zbog krijumčarenja kokaina iz Južne Amerike i marihuane i hašiša iz Španije u vrednosti od 4 miliona evra  i za sve osim jednog zatražila određivanje istražnog zatvora.

U akciji policije i Uskoka juče je na splitskom području uhapšeno 12 osoba, prenela je Hina.
Policija navodi da je "realizacija kriminalističkog istraživanja" u Hrvatskoj koordinirana s paralelnom akcijom u Nemačkoj jer je zločinačko udruženje delovalo i na tom području pa je nemačka policija uhapsila pet osoba.

Istražitelji sumnjaju da je prvoosumnjičeni 43-godišnjak, na području Hrvatske, Španije, Holandije, Nemačke, Francuske, Italije, Crne Gore, Kolumbije i Sijera Leonea, u zločinačko udruženje povezao "više desetina osoba s jasno podeljenim ulogama i ciljem kontinuirane nabavke, krijumčarenja i preprodaje većih količina kokaina, marihuane i hašiša".

Sumnja se da su od 12. decembra 2019. do 3. februara 2023. krijumčarili kokain iz Južne Amerike u Evropu, odakle su drogu dalje distribuirali. Takođe se sumnjiče da su hašiš i marihuanu iz Španije krijumčarili u druge države EU.

Ova složena kriminalistička istraga započela je istragom u kojoj je, na osnovu inicijalnih saznanja hrvatske policije, otkrivena organizacija krijumčarenja 905,65 kilograma kokaina. 

U skladu s tim saznanjima je španska Guardia Civil 8. septembra 2020. na otvorenom moru Atlantskog okeana na jedrilici uhapsila tri hrvatska državljanina prilikom prevoza kokaina vrednog 34,3 miliona evra, naveli su u hrvatskom MUP-u.

Nakon te zaplene, dodaju, prošireno je kriminalističko istraživanje u cilju otkrivanja organizatora i kompletne kriminalne organizacije.

U ovom kriminalističkom istraživanju prikupljeni su dokazi kojima se organizatorima i drugim članovima zločinačkog udruženja dodatno stavlja na teret da su radi daljnje prodaje nabavili najmanje 964,58 kilograma marihuane kao i 100,17 kilograma hašiša.

Deo droge zaplenjen je u ukupno osam policijskih akcija u Španiji, Francuskoj i Hrvatskoj, dok je deo kokaina zaplenjen u Hrvatskoj i Nemačkoj. Ukupna vrednost zaplenjene droge procenjena je na 4 miliona evra, naveo je MUP.

Tokom pretraga na dvadesetak lokacija na području Splita i okoline policija je pronašla i oduzela veću količinu novca, različito vatreno oružje, osam vozila od kojih je većina visoke klase, satove, raznu dokumentaciju.

Nakon kriminalističkog istraživanja policija je 12 osumnjičenih osoba predala pritvorskom nadzorniku, a Uskoku podnela krivičnu prijavu protiv 19 osoba.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa