Evropa

Grčka potražuje hrvatskog navijača koji prema tvrdnjama advokata nije ni bio na utakmici u Atini

Komentari

Autor: Tanjug

12/10/2023

-

18:58

Grčka potražuje hrvatskog navijača koji prema tvrdnjama advokata nije ni bio na utakmici u Atini
Grčka potražuje hrvatskog navijača koji prema tvrdnjama advokata nije ni bio na utakmici u Atini - Copyright Tanjug AP/Petros Giannakouris

veličina teksta

Aa Aa

Grčka je danas izdala evropski nalog za hapšenje navijača Dinama koji uopšte nije bio na utakmici u Atini u avgustu, kada je u sukobu Bojsa i grčkih navijača ubijen jedan Grk, izjavio je danas advokat Hrvoje Lukavac.

Advokat Lukavac za hrvatski portal Index je rekao da su Grci izdali nalog za hapšenje njegovog branjenika kome na teret stavljaju nekoliko krivičnih dela, među kojima je najteže ono za učešće u tuči sa smrtnim ishodom.

"Ovo govori o nivou ozbiljnosti grčkog tužilaštva kada je u pitanju sukob Bojsa i navijača AEK-a iz avgusta", kaže Lukavac.

Na pitanje kako je uopšte došlo do izdavanja naloga za hapšenje čoveka koji u to vreme nije napuštao Zagreb, advokat kaže da se njegova lična karta slučajno našla u torbi jednog uhapšenog Bojsa u Grčkoj.

"Njih dvojica rade zajedno i skupa idu na utakmice Dinama, a nekako je njegova lična karta ostala u torbi koju je grčka policija pronašla među dokazima pretragom kombija u istrazi koju trenutno sprovode", kazao je Lukavac.

Što se tiče odbrane pripadnika Bojsa kojeg Grčka potražuje, advokat Lukavac kaže da su pripremili i poslali dokaze Grcima da on nije izašao iz Zagreba.

"Poslali smo izjave svedoka i podatke iz mobilnog telefona koji potvrđuju njegovu lokaciju, odnosno da on uopšte nije napuštao Zagreb sve ovo vreme", rekao je Lukavac.

Inače, vanredno raspravo veće Županijskog suda u Zagrebu danas je počelo da odlučuje o predaji četvorice BBB-a koje Grčka traži zbog učešća u navijačkim neredima, a nastavak će uslediti sutra.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica rekao je ranije danas da će grčkom kolegi poslati pismo i apelovati da se istraga navijačkog nasilja završi u što kraćem roku.

Poručio je da kontinuirano iskazuju nezadovoljstvo i činjenicom da niko od grčkih navijača nije priveden.

Malenica je na konferenciji za medije nakon sednice vlade rekao kako nije zamro fokus vlade kada je reč o 102 hrvatska državljana zatvorena u Grčkoj već dva meseca jer brinu o njihovoj bezbednosti i komuniciranju s njihovim porodicama i grčkim institucijama.

"Međutim, Grčka je pravna država, a njena pravosudna tela su nezavisna tako da mi možemo ovako politički vršiti pritisak i ukazivati na neke nelogičnosti i to i činimo od samog početka", rekao je Malenica.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa