Region

Hrvatski ministar pravosuđa: Istraga o navijačima pri kraju, razmatra se evropski nalog za hapšenje

Komentari

Autor: Tanjug

24/09/2023

-

23:19

Hrvatski ministar pravosuđa: Istraga o navijačima pri kraju, razmatra se evropski nalog za hapšenje
Hrvatski ministar pravosuđa: Istraga o navijačima pri kraju, razmatra se evropski nalog za hapšenje - Copyright Prinskrin/Youtube/SBTV - Slavonskobrodska televizija

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatski ministar pravosuđa Ivan Malenica rekao je da je istraga o navijačkom sukobu u Grčkoj pri kraju.

Državno tužilaštvo postupa prema evropskim nalozima za hapšenje iz Grčke za izručenje 10 pripadnika navijačke grupe Bed blu bojs, rekao je on dodavši da se radi o "predfazi" pre odlučivanja o predaji grčkim vlastima. 

"Pre nekoliko dana dobili smo obaveštenje od Direkcije policije da su pristigle informacije od grčkih vlasti odnosno evropski nalog za hapšenje. Ti nalozi su poslati Državnom tužilaštvu koje prema njima postupa. I juče i danas bila su određena privođenja i postupci pred županijskim sudovima. Ovo je zapravo prva faza, odnosno predfaza pre odlučivanja o samoj predaji grčkim vlastima", rekao je Malenica u Dnevniku HRT-a, prenosi agencija Hina.

Sudovi su, napomenuo je, doneli odluku o istražnom zatvoru ili merama opreza za određene hrvatske državljane.

Dodao je da se prema Zakonu o pravosudnoj saradnji u krivičnim stvarima utvrđuje procedura, odnosno izuzeci i razlozi kada se može odbiti evropski nalog za hapšenje.

"Ti razlozi su dosta restriktivni, ali sud u svakom konkretnom slučaju odlučuje jesu li ispunjeni uslovi za predaju vlastima druge države. Verujem da će se u konkretnom slučaju ispitivati da li su evropski nalozi za hapšenje opravdani i da li će na temelju njih hrvatski građani biti izručeni grčkim vlastima", rekao je ministar. 

Malenica je rekao da se, prema informacijama hrvatskog ambasadora, istraga polako privodi kraju i u narednim danima i nedeljama će se videti šta će se događati.  

Na pitanje da li je zabrinjavajuća činjenica da je uhapšen samo jedan grčki navijač i da nema nikakvih saznanja ko bi mogao biti ubica grčkog navijača, Malenica je rekao kako je "čudno da imamo stotinak hrvatskih državljana koji se nalaze u grčkim zatvorima". 

"S druge strane jako je malo privedenih grčkih navijača, a reč je bila o vrlo ozbiljnom sukobu u kojem nisu učestvovali isključivo hrvatski navijači, a na snimcima dostupnim javnosti se vidi da je u njima sudelovao i veliki broj grčkih navijača", rekao je hrvatski ministar.

Nakon što je 29-godišnji navijač AEK-a Mihalis Kacuris 7. avgusta ubijen u neredima uoči kvalifikacione utakmice za Ligu šampiona, u Grčkoj su uhapšena 102 navijača zagrebačkog Dinama koji u zatvorima čekaju završetak istrage.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa