Region

Plenković: Odnosi s Atinom su sjajni, to pomaže da se popravi šteta reputaciji Hrvatske posle navijačkih nereda

Komentari

Autor: Tanjug

05/09/2023

-

21:14

Plenković: Odnosi s Atinom su sjajni, to pomaže da se popravi šteta reputaciji Hrvatske posle navijačkih nereda
Tanjug AP/Petros Giannakouris) - Copyright Tanjug AP/Petros Giannakouris)

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je da su odnosi Hrvatske i Grčke sjajni, što pomaže da se popravi šteta reputaciji Hrvatske nastala zbog nedavnih navijačkih nereda u Atini. 

"Odnosi između Hrvatske i Grčke su sjajni. Moji odnosi s kolegom (grčkim premijerom Kiriakosom) Micotakisom su izvanredni, on je meni jedan od najbližih, možemo reći, prijatelja unutar Evropskog saveta i mislim da smo odlaskom u Grčku vrlo brzo u reputacijskom smislu vratili stvari na pravo mesto kad je reč o odnosima između dva naroda i percepciji Hrvatske u grčkoj javnosti", rekao je Plenković novinarima na Supetru na Braču, prenosi Hina. 

On je podsetio i da je Hrvatska ovog leta tri puta slala kanader Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva na zahtev Grčke za pomoć u borbi s razornim šumskim požarima i naglasio da su Hrvatska i Grčka partnerske zemlje. 

Plenković je rekao da je u stalnom kontaktu s grčkim kolegom, a poslednji put čuli su se u subotu. 

"Koliko razumem, istražni proces ide ka svom kraju. Čim bude gotov, imaćemo nove informacije o hrvatskim državljanima koji su u grčkim pritvorima", rekao je hrvatski premijer. 

On je ponovio hrvatske zahteve upućene Grčkoj, a koji se odnose na  bezbednost hrvatskih državljana, deportaciju onih koji ne budu obuhvaćeni krivičnim postupkom i pravedan i efikasan postupak za one koji budu krivično gonjeni. 

Takođe je istakao spremnost Hrvatske da sprovodi mere opreza i nadzora ukoliko se neko i od osoba obuhvaćenih krivičnim postupkom deportuje u Hrvatsku. 

Nakon što je 29-godišnji Mihalis Kacuris ubijen početkom avgusta u tuči huligana AEK-a i Dinama uoči kvalifikacione utakmice za Ligu šampiona, 102 pripadnika navijačke grupe ''Bed blu bojs'' uhapšena su i čekaju okončanje istrage.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa