Region

U Podgorici održan Montenegro prajd pod sloganom "Samoodređenje"

Komentari

Autor: Tanjug

21/10/2023

-

17:38

U Podgorici održan Montenegro prajd pod sloganom "Samoodređenje"
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Podgorici je danas održana šetnja u okviru "Montenegro prajda", nakon čega je na Trgu nezavisnosti počela žurka.

Organizatori skupa, koji se ove godine održava pod sloganom "Samoodređenje", poručili da su ponosni na sve do sada urađeno, ali su dodali da ima još mnogo posla te da čekaju da se usvoje brojni zakoni jer se, kako su kazali, zajednica i dalje suočava sa brojnim problemima, prenela je RTCG. 

Sa Prajda je upućen poziv donosiocima odluka za usvajanje Zakona o pravnom prepoznavanju roda baziranog na samoodređenju. 

Učesnici Prajda šetali su ulicama Podgorice, a trenutno je na žurka na Trgu nezavisnosti.

"Ponosni smo na sve što smo do sada uradili, ali i dalje imamo mnogo posla. Čekamo da se usvoje brojni zakoni. Zakonske odredbe treba da se reše jer se naša zajednica još uvek suočava sa problemima, izjavila je u pozdravnom govoru okupljenima Jana Vlahović, jedna od organizatorki. 

Iskra Đurišić iz asocijacije "Spektra" je kazala da je ovo protest ljubavi.

"Ovo je protest ljubavi, protest koji se zalaže za slobodu, brigu o sebi, prihvatanje, razumevanje, poštovanje i zajedništvo. Osim vrednosti koje sam nabrojala ovom protestom želim da pozovem donosioce odluka na usvajanje Zakona o pravnom prepoznavanju roda baziranog na samoodređenju. Samoodređenje znači sloboda, briga o sebi", dodala je ona.

Kosta Mijušković iz Kvir Montenegra kazao je da je naučio da bude slobodan.

"Tuđa mišljenja o mojoj ličnosti gube svaki smisao....Seksualnost i pol sam sam sebi odredio jer bi me drugi samo zbunjivali i pravili od mene nešto što nisam. Možete me zvati po imenu sve ostalo je moja stvar. Moja ličnost nije problematika za diskusiju već su to siromaštvo obezvređena ljudska prava i životni standard", kazao je Mijušković.

Prajd su podržali ministar za ljudska i manjinska prava Fatmir Đeka i ministarka ekologije prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović.

Učesnici Prajda su i pored kiše koja je sve vreme padala šetali od Trga nezavisnosti prema ulici Miljana Vukova, do Trga Balšića, a zatim ulicom Novaka Miloševa i Ulicom slobode.

Učesnici su prošetali bulevarima Svetog Petra Cetinjskog i Stanka Dragojevića, kroz Bokešku ulicu i nazad do Trga nezavisnosti. 

Nakon šetnje, kao što je i planirano, organizovana je žurka.

Policija ne raspolaže informacijama da može doći do većeg i organizovanog narušavanja javnog reda i mira, samim tim i napada na učesnike Prajda, saopštio je zamenik komandira za javni red i mir CB Podgorica Aleksandar Talović.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa