Društvo

Šetnja Beograd prajda: "Nismo ni blizu" kao slogan koji opominje da mnogo toga treba rešiti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/09/2023

-

16:56

Šetnja Beograd prajda: "Nismo ni blizu" kao slogan koji opominje da mnogo toga treba rešiti
Parada ponosa u Beogradu - Copyright Fonet/Marko Dragoslavić

veličina teksta

Aa Aa

Učesnici Beograd Prajda završili su večeras šetnju povratkom u park Manjež gde su se i okupili, a parada koju je obezbeđivala policija, protekla je mirno. Šetnja je išla Nemanjinom ulicom, ulicama Kneza Miloša i Kralja Milana, Trgom Nikole Pašića do Narodne skupštine, zatim ponovo ulicom Kneza Miloša i Nemanjinom do parka Manjež.

Ovogodišnja kuma prajda je pevačica Ida Prester. Ona je pre početka šetnje rekla da je na prvom Prajdu bila 2002. godine u Zagrebu i da je od tada redovna na takvim skupovima. Podsetila je da je bila voditelj na jednom od Prajdova u Beogradu i da je prošle godine nastupala na Europrajdu. 

"Prajd mi je u srcu, razumem probleme gej osoba. Moja najbolja drugarica je gej, s njom sam prošla sve momente i ceo život sam s njom", rekla je. 

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Ida Prester kaže da je ljudima jako malo potrebno da ovaj događaj postane ono što bi trebalo da bude - "festival sreće, slobode i ljubavi za sve građane". 

"Čvrsto verujem da je ovo početak jednog perioda gde će sve ovo postati jedan festival šarenila", poručila je.

Direktor Beograd prajda Goran Miletić je rekao pred početak šetnje da je ovo jubilarni petnaesti Prajd koji je zakazan. 

"Imali smo razne komplikacije. Od 15 zakazanih, pet je zabranjeno. Od tih zabranjenih, jedan je održan uprkos zabrani i jedan je 2001. godine bio pokušaj da se desi, ali se nešto poludesilo. Sve ostalo su bili održani Prajdovi koji su bili uspešni", naveo je.

Rekao je i da je jako teško protestvovati, a u isto vreme i proslavljati postojanje zajednice: "Mi demonstriramo, a istovremeno i slavimo. To je balans koji pokušavamo da ostvarimo sve ove godine". 

Koncert posle šetnje

Posle šetnje je počeo koncert na kojem nastupaju Filip Baloš, Bejbi Motorola, Filarri, tam, Dzipsii i Lazar Ćirković. Najavljeni su, takođe, dreg nastupi (Bad Reputation, The Haus of Plastics, Hydra HGG), kao i DJ setovi & Vogue (Lea Davogić, Plesno udruženje "GROOVE", TziTzi & greczei). 

Organizatori su ranije naglasili da tokom šetnje nisu dozvoljene bilo kakve parole ili transparenti koji sadrže natpise koji nisu u skladu sa vrednostima i politikama Beograd Prajda, a što uključuje poruke mržnje na nacionalnoj, verskoj ili etničkoj osnovi, diskriminaciju, uvrede, homofobiju, transfobiju, mizoginiju i pozive na nasilje. 

Euronews/Ana Mihaljčić

 

Beograd Prajd ove godine održava se pod sloganom "Nismo ni blizu", naglašavajući da se LGBTQ+ zajednica u Srbiji suočava sa povećanim nasiljem i diskriminacijom, i da se zahtevi Beograd Prajda nisu promenili od 2014. godine.

Inače, protivnici održavanja Parade ponosa su se okupili kod hotela Moskva na Terazijama, gde su razvili transparent "Neću gej paradu u Beogradu". Dok se povorka učesnika Prajda približavala Domu Narodne skupštine Srbije pojačane su i snage policije, prenosi Fonet. 

"Opet smo se vratili korak unazad ili smo zastali"

Ovogodišnji Prajd je počeo u ponedeljak, a završava se u nedelju. U ovoj "Nedelji ponosa" organizovani su: pozorišni festival, izložbe, panel diskusije, debate, žurke.  

Direktor Beograd Prajda Goran Miletić rekao je juče za RTS da su neki od životnih problema sa kojima se LGBT zajednica suočava u proteklom periodu rešavani, ističući da se, između ostalog, stiglo i do izrade zakona o istopolnim partnerstvima. 

"I bila je radna grupa, i tekst... I nismo imali imali problema sa bezbednošću kada smo pravili Prajdove u Beogradu. Broj policajaca se stalno smanjivao. Za trans osobe, ljude koji promene pol, bilo je rešeno u jednom trenutku kako će menjati JMBG i lično ime. Nekako se krenulo sa rešavanjem tih životnih, tehničkih problema. Međutim, prošle godine se desilo da je Europrajd zabranjen više puta. Pa se onda desilo da se zakon o istopolnim partnerstvima skine sa dnevnog reda. I nekako se došlo do toga da opet nismo ni blizu. Opet smo se vratili korak unazad ili smo zastali", rekao je Mileti.

Naziv ovogodišnjeg prajda "Nismo ni blizu" je, ističe, opomena da mnogo toga treba rešiti. Zato se, kaže, u Nedelji ponosa obraćaju svima. 

"Od građana i građanki koji treba da vide da smo mi njihovi komšije, članovi porodice – mi smo tu sa svima. Do vlasti. Dakle, u nekim trenucima se obraćamo vlastima, tražimo da se neki zakoni donesu, kao i sve ostalo. A obraćamo se i samoj zajednici, ljudima koji, naročito u manjim mestima, ne znaju da neko postoji, misle da su jedini na svetu. Ali jednostavno, LGBT osobe su delovi naših porodica, kolege na poslu", rekao je Miletić. 

Komentari (0)

Srbija