Region

Monstat od Uprave policije tražio procenu bezbednosti popisivača

Komentari

Autor: Tanjug

23/10/2023

-

11:23

Monstat od Uprave policije tražio procenu bezbednosti popisivača
Monstat od Uprave policije tražio procenu bezbednosti popisivača - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Crnogorska Uprava za statistiku (Monstat) zatražila je od Uprave policije procenu bezbednosti rada popisivača tokom popisa stanovništva, od 1. do 15. novembra.

Iz Monstata je saopšteno da je zahtev za procenu bezbednosti popisivača upućen zbog političke kampanje koja, kako navode, donosi ostrašćenost kojom se najavljuje bojkot i otvara pitanje koje se odnosi na rad popisivača na terenu i neugodne situacije sa kojima se popisivači mogu susresti.

To, prema njihovoj oceni, može dovesti do osipanja broja već prijavljenih kandidata za popisivače.

"S tim u vezi, Uprava za statistiku uputila je zahtev Upravi policije u vezi sa procenom bezbednosti rada popisivača. Tim povodom dodatno se razvijaju uputstva za popisivače", stoji u saopštenju.

Između ostalog, ističu da će u prilog procesu kontrole podataka popisa, Uprava pružiti mogućnost svim građanima, nakon unosa podataka, da provere verodostojnost svojih ličnih podataka u bazi popisa.

Napominju da su u cilju potpune transparentnosti procesa sprovođenja popisa, otvorili kontrolu i za političke partije, što je potrebno regulisati pravnim aktom.

Dodaju da s tim u vezi, na adresu Uprave za statistiku do sada nije stigao nijedan zvaničan zahtev za razmatranje potencijalnog modela kontrole od političkih i drugih subjekata.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa