Region

Fronteks zvanično počeo sa radom u Crnoj Gori

Komentari

Autor: Tanjug

03/11/2023

-

11:15

Fronteks zvanično počeo sa radom u Crnoj Gori
Fronteks zvanično počeo sa radom u Crnoj Gori - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu (Frontex) zvanično je 1. novembra počela sa operativnim aktivnostima u Crnoj Gori, prema Sporazumu između Evropske unije i Crne Gore.

"Sporazum omogućava raspoređivanje službenika Frontexa i primenu izvršnih ovlašćenja na bilo kojem delu državne granice Crne Gore, a ne samo na granici sa Evropskom unijom, kako je to bilo predviđeno prethodnim Sporazumom. U tom cilju u Crnoj Gori biće raspoređeno oko 60 pripradnika Tima", saopšteno je iz crnogorskog MUP-a.

V.d. pomoćnika direktora za Sektor granične policije Milutin Vasiljević, na brifingu organizovanom za pripradnike tima Frontexa, veoma važnim je ocenio podršku koju Frontex pruža razvoju Koordinacionog centra čiji je krajnji cilj uspostavljanje Koordinacionog centra u Podgorici u punom kapacitetu i njegovo uključivanje u Eurosur mrežu, kao modela za razvoj koordinacionih centara u ostalim državama Zapadnog Balkana.

Stalni migracioni pritisak, razvijene mreže krijumčarenja i različiti oblici prekograničnog kriminala su izazovi koje pođednako delimo sa našim evropskim partnerima, naglasio je Vasiljević, preneo je portal RTCG.

Izrazio je uverenje da će prisustvo službenika Frontexa na granicama između zemalja koje nisu članice EU biti prekretnica i krupan korak u borbi protiv ovih izazova.

Važećim Sporazumom od jula 2020., Frontex pomaže Crnoj Gori u kontroli granica sa članicama Evropske unije, Hrvatskom i Italijom u situacijama pojačanog priliva migranata sa Bliskog Istoka i konfliktnih područja.

Komentari (0)

Evropa