Region

Ustaški simboli na zidu ispred pravoslavne crkve u Kašiću

Komentari

Autor: Tanjug

06/11/2023

-

18:35

Ustaški simboli na zidu ispred pravoslavne crkve u Kašiću
Ustaški simboli na zidu ispred pravoslavne crkve u Kašiću - Copyright Google Maps

veličina teksta

Aa Aa

Nepoznati počinitelj ili više njih ispisali su ustaškim grafitima zid ispred pravoslavne crkve Sv. Ilije, ispred starog groblja, u Kašiću. Na dva mesta je ispisano ustaško slovo "U" uz poruku i ustaški pozdrav: "Čede niste dobrodošli. Za dom spremni." 

Istim rukopisom ispisan je isti sadržaj i na obližnjoj tabli na sa nazivima mesta Islam Grčki i Kašić.

Imena sela su precrtana, a oko njih je nekoliko puta načičkano ustaško slovo "U", piše danas portal hrvatskog nedeljnika Novosti.

Prema nezvaničnim informacijama, grafiti mržnje koji pozivaju na nasilje ispisani su još 29. oktobra, iako su fotografije u javnosti objavljene tek ovog vikenda.

Predsednik Mesnog odbora Islam Grčki, Milan Drača, rekao je za Novosti da su grafiti uklonjeni, te da je na zidu jedino ostao natpis "dobrodošli".

Drača kaže da meštani o ovom incidentu nisu obavestili lokalnu policiju već samo potpredsednicu Vlade iz Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Anju Šimpragu. 

Takođe, ne može sa sigurnošću da tvrdi ko je obrisao grafite.

"Ovo se pre nije dešavalo, makar ne u poslednjih 10 godina koliko sam ja tu. Jednom je neko ostavio ustaško 'U' na betonu na igralištu, ali ovakvih poruka na groblju i ispred crkve nije bilo", rekao je Drača.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa