Region

Lajčak: Drago mi je da je Crna Gora dobila snažnu vladu sa proevropskom agendom

Komentari

Autor: Tanjug

14/11/2023

-

23:58

Lajčak: Drago mi je da je Crna Gora dobila snažnu vladu sa proevropskom agendom
Lajčak: Drago mi je da je Crna Gora dobila snažnu vladu sa proevropskom agendom - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak sastao se večeras u Briselu sa novim ministrom spoljnih poslova Crne Gore Filipom Ivanovićem i izrazio zadovoljstvo jer je Crna Gora dobila, kako je naveo, snažnu Vladu sa proevropskom agendom u ključnom trenutku za odnose EU i Zapadnog Balkana.

"Drago mi je da vidim da je Crna Gora dobila snažnu vladu sa proevropskom agendom u ključnom trenutku za odnose EU-Zapadni Balkan. Nadam se da će Crna Gora iskoristiti ovaj jedinstveni zamah", naveo je Lajčak na društvenoj mreži X (Tviter).

Ivanović se večeras sastao i sa ministrima spoljnih poslova EU i Zapadnog Balkana, dodaje RTCG.

On je za TVCG rekao da je na svim tim susretima i razgovorima potvrđena čvrsta opredeljenost nove Vlade Crne Gore procesu evropskih integracija, a da je sa druge strane dobijena poruka ohrabrenja da, ukoliko Crna Gora ispuni kriterijume i krene snažno u proces evropskih integracija, vrata EU su za nju širom otvorena.

Spajić ponudio opoziciji predlog sporazuma o popisu

U međuvremenu, crnogorske Vijesti javljaju da je premijer Crne Gore Milojko Spajić ponudio  večeras opozicionim partijama predlog sporazuma o popisu stanovništva. Dokument je izradila crnogorska vlada, ali iz nje i vladajućih stranaka nisu mogli da potvrde da ga je Spajić uputio opoziciji, prenosi podgorički list.

Izvor ''Vijesti'' navodi da je Spajić prihvatio sve što je opozicija tražila i da je to uneto u predlog sporazuma. U predlogu sporazuma nema nikakvih podataka o terminu sprovođenja popisa, a prema vladinoj uredbi, trebalo bi da bude sproveden od 30. novembra do 15. decembra.

Na pitanje zašto u dokumentu nema termina popisa, sagovornik ''Vijesti'' odgovara da je opozicija od početka tvrdila da je to nevažno i da su im bitni kontrolni mehanizmi.

"Čim se oni uspostave, može se krenuti u sprovođenje popisa - kad god to bilo", rekao je on.

Ap/Risto Bozovic

 

Crnogorski mediji su objavili tekst predloga "Sporazuma o uslovima za održavanje popis stanovništva, domaćinstava i stanova" u kojem se navodi da je cilj jačanje demokratije, a on se bavi načinom održavanja popisa "koji će garantovati dobijanje relevantnih i preciznih podataka priznatih od strane svih relevantnih subjekata u Crnoj Gori".

Osim toga, u sporazumu su navedeni detalji o kontroli unosa podataka, kao i da je zabranjen uticaj političkih partija tokom sprovođenja popisa.

"Političke partije se obavezuju da neće ni na jedan način voditi predpopisne kampanje i na taj način uticati na rezultate popisa. Političke partije se obavezuju da, shodno demokratskim principima i slobodnoj volji građana, poštuju slobodno izraženu volju", navodi se u sporazumu.

Sporazumom se uvodi i dodatna kontrola ručnog brojanja podataka o nacionalnosti, veri i jeziku kao kontrolnom mehanizmu provere rada softvera na reprezentativnom uzorku, "uz strogo poštovanje dva najznačajna principa rada zvanične statistike: profesionalna nezavisnost i zaštita individualnih podataka".

Komentari (0)

Evropa