Region

Stoltenberg: Potkopavanje Šmitovih napora unazađuje BiH

Komentari

Autor: Tanjug

20/11/2023

-

11:31

Stoltenberg: Potkopavanje Šmitovih napora unazađuje BiH
Stoltenberg: Potkopavanje Šmitovih napora unazađuje BiH - Copyright Tanjug AP/Armin Durgut

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg sastao se u Sarajevu sa visokim predstavnikom u BiH Kristijanom Šmitom, koji u Republici Srpskoj nije priznat jer njegovo imenovanje nije potvrđeno u Savetu bezbednosti UN.

Kako prenosi sarajevski portal Klix, Stoltenberg je posebno istakao ulogu Šmita i rekao da "potkopavanje njegovih napora unazađuje BiH".

Šmit je u svom kratkom obraćanju, navodi se, rekao da je poseta Stoltenberga BiH od izuzetne važnosti.

"Saradnja između dejtonskih institucija, NATO i svih onih koji čuvaju sigurnost u BiH je značajna. Moramo ponovo izgraditi poverenje u pravnu državu. To je naš zajednički posao, kao i domaćih političara. Radimo na tome i potrebna nam je podrška EU i NATO", rekao je Šmit.

Stoltenberg je rekao da mu je drago što se sastao sa Šmitom i istakao važnost njegove uloge u BiH te ponovio uobičajene izjave međunarodnih zvaničnika iz NATO i EU o podršci BiH.

"Mi podržavamo suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Želimo da vidimo mirnu državu u srcu stabilnog regiona", rekao je prvi čovek NATO.

Ponovio je zadovoljstvo produžetkom misije Althea u BiH i dodao da NATO "ne može i neće dozvoliti bezbednosni vakuum u BiH".

"NATO ima istoriju prisutnosti u BiH i istoriju saradnje sa Uredom visokog predstavnika. Napori visokog predstavnika su od vitalne važnosti za jedinstvo i pomirenje. Svaki pokušaj da se potkopa vaša pozicija, vodi BiH nazad, a ne napred", rekao je Stoltenberg.

Portal piše da je Stoltenberg zahvalio Šmitu za "njegov važan rad u BiH i predanost stabilnosti regiona".

Stoltenberg planira da danas u sarajevu poseti NATO bazu u Butmiru, a susretu sa Šmitom prethodili su razgovori sa članovima Predsedništva BiH i predsedavajćom Saveta ministara BiH Borjanom Krišto.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa