Region

Hrvatsko ministarstvo reagovalo nakon što je Hrvoje Šnajder postao persona non grata u Beogradu

Komentari

Autor: Tanjug

21/11/2023

-

09:56

Hrvatsko ministarstvo reagovalo nakon što je Hrvoje Šnajder postao persona non grata u Beogradu
Hrvatsko ministarstvo reagovalo nakon što je Hrvoje Šnajder postao persona non grata u Beogradu - Copyright Google Maps

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske saopštilo je da žali zbog odluke Srbije da prvog sekretara Ambasade Hrvatske u Beogradu Hrvoja Šnajdera proglasi personom non grata i istovremeno navode da odbacuju osnov za njegovo proterivanje, te da zadržavaju pravo da odgovore na ovaj potez u vreme i na način koji odaberu.

"U potpunosti odbacujemo osnov za proterivanje akreditovanog hrvatskog diplomatu. Navedena odluka Republike Srbije predstavlja korak prema pogoršanju međusobnih odnosa, kao i daljoj destabilizaciji osetljivih regionalnih političko-bezbednosnih prilika u vreme kada je stabilnost na jugoistoku Evrope od izuzetne važnosti za celu Evropu", navodi se u sinoć objavljenom saopštenju MVEP-a.

Kažu da se "očekivala eskalacija odnosa uoči izbora u Srbiji, ali da nisu očekivali proterivanje diplomata". Iz MVEP-a kažu da su zabrinuti zbog proterivanja njihovog diplomate i smatraju da to, kako tvrde, predstavlja dodatni pritisak na zaposlene u hrvatskoj Ambasadi u Beogradu, koji se posebno manifestuje u predizborno vreme u Srbiji.

"S tim u vezi, izražavamo žaljenje što se anticipirana eskalacija odnosa od Republike Srbije u ovo vreme realizuje drastičnom odlukom o proterivanju diplomata", navodi se u reagovanju iz resora ministra spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radmana.

Dodaju da MVEP zadržava pravo da odgovori na ovaj potez u vreme i na način koji odabere.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije sinoć je saopštilo da je donelo odluku da, u skladu sa članom 9. Bečke konvencije, koja reguliše diplomatsko-konzularne odnose, proglasi Hrvoja Šnajdera, prvog sekretara u Ambasadi Hrvatske u Beogradu, za personu non grata. 

"Tokom profesionalnog angažovanja u Republici Srbiji Šnajder je grubo izašao iz okvira diplomatskih normi i prekršio navedenu Konvenciju. Tim povodom uručena je diplomatska nota ambasadoru Republike Hrvatske Hidajetu Biščeviću'', saopšteno je iz srpskog Ministarstva.

Komentari (0)

Evropa