Region

Milatović: Crna Gora najdalje odmakla u pregovorima, očekujem da 2028. postanemo član EU

Komentari

Autor: Tanjug

21/11/2023

-

13:49

Milatović: Crna Gora najdalje odmakla u pregovorima, očekujem da 2028. postanemo član EU
Milatović: Crna Gora najdalje odmakla u pregovorima, očekujem da 2028. postanemo član EU - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Crne Gore Jakova Milatovića primio je danas u dvorcu Belvi nemačkog kolegu Franka Valtera Štajnmajera, sa kojim je razgovarao o jačanju političke i ekonomske saradnje kao i podršci Nemačke, kao značajnog partnera i saveznika, ubrzanju evropskog puta Crne Gore.

Milatović je zahvalio Štajnmajeru na kontinuiranoj podršci Nemačke evropskoj integraciji Crne Gore i izrazio očekivanje da pomoć te zemlje neće izostati ni u narednom periodu "da naša država postane prva naredna članica Evropske unije".

"Crna Gora, kao zemlja koja je najdalje odmakla u pregovorima sa EU, zalaže se za princip regate i naše očekivanje je da do 2028. postanemo članica Evropske unije. To bi bila dobra poruka i za ostale zemlje Zapadnog Balkana i jasan signal da se reforme isplate a da je proces proširenja vitalan", rekao je Milatović.

Predsednik Nemačke čestitao je predsedniku Milatoviću izbor na funkciju u, kako je kazao, izazovnim vremenima na globalnom planu i dodao da ga raduje posvećenost jačanju kredibilnosti Crne Gore kao NATO članice.

Rekao je i da ga raduje nova generacija političara u Crnoj Gori koji mogu doneti novu energiju na Zapadnom Balkanu i istakao da Nemačka snažno podržava Crnu Goru, da EU treba pozitivan primer i da je siguran da zvanična Podgorica to može. Dva zvaničnika ocenila su da su bilateralni odnosi Crne Gore i Nemačke odlični, i da će u narednom periodu raditi na jačanju poverenja i saradnje između dve zemlje.

Predsednik Milatović je ocenio da poseta Berlinu predstavlja značajan zamajac za snaženje političkog dijaloga između dve države, pogotovu u trenutku nedavnog formiranja 44. Vlade Crne Gore. Kazao je da proevropska orjentacija nove političke većine nije samo deklarativna, već orijentisana ka ključnim reformskim procesima.

On je istakao stopostotnu usklađenost Crne Gore sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU i ukazao na značaj Berlinskog procesa koji ima nezamenjivu ulogu u jačanju regionalne saradnje i povezivanju zemalja Zapadnog Balkana sa EU na putu integracije.

Izrazio je očekivanje da će Skupština Crne Gore uskoro ratifikovati tri sporazuma koja proizilaze iz Berlinskog procesa. Pored odličnih političkih odnosa i razvijene bilateralne saradnje, predsednik Milatović je istakao i savezničku saradnju dve zemlje u okviru NATO-a i zajedničku posvećenost demokratskim vrednostima kroz neupitnu podršku Ukrajini, koja se suočava sa ruskom vojnom agresijom.

Naglasio je da Crna Gora želi još snažnije prisustvo Nemačke u delu ekonomije kroz veća ulaganja iz te zemlje i ponovio interesovanje za otvaranje predstavništva Nemačke privredne komore u Crnoj Gori. Predsednik Milatović pozvao je predsednika Štajnmajera da dođe u zvaničnu posetu Crnoj Gori naredne godine, preneo je portal podgoričkog Dana.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa