Region

Milatović: Osnovni scenario je da sva poglavlja budu zatvorena do 2026.

Komentari

Autor: Tanjug

04/11/2023

-

18:08

Milatović: Osnovni scenario je da sva poglavlja budu zatvorena do 2026.
Milatović: Osnovni scenario je da sva poglavlja budu zatvorena do 2026. - Copyright Printskrin/Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović izjavio je da je glavni scenario za tu zemlju da sva pregovaračka poglavlja za Evropsku uniju budu potpuno zatvorena do 2026. godine, prenele su danas Vijesti.

"Osnovni scenario je da bi sva pregovaračka poglavlja bila potpuno zatvorena 2024, 2025. i 2026. godine. 2027. godina bi bila prepuštena parlamentima država članica EU za ratifikaciju našeg pristupanja, a mi zaista verujemo da bi 2028. godina mogla biti realno ostvariva za punopravno članstvo Crne Gore u EU", rekao je Milatović za slovenački list Delo.

On je dodao da "Crna Gora mora postati kao Slovenija, da bi onda težila da postane slična Švajcarskoj ili Singapuru".

Predsednik Crne Gore je rekao da su "mnoga poglavlja već spremna za zatvaranje", ali da zbog nove metodologije mora da se napravi značajan napredak u delu onih koja se odnose na vladavinu prava da bi se krenulo u zatvaranje preostalih.

"Kako bi se napravio značajan iskorak u oblasti vladavine prava, potrebna je kvalifikovana većina u Parlamentu za imenovanje sudija i tužilaca. To je donekle i razlog zašto smo dobili ovakvu parlamentarnu većinu i ovakvu vladu. Očekujem da nova skupštinska većina i Vlada do kraja ove godine uspeju da pronađu neophodnu kvalifikovanu većinu u Parlamentu za imenovanja u pravosuđu", istakao je Milatović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa