Evropa

Fon der Lajen: Ukrajina napravila izvanredan napredak ka prijemu u EU

Komentari

Autor: Tanjug

04/11/2023

-

16:35

Fon der Lajen: Ukrajina napravila izvanredan napredak ka prijemu u EU
Fon der Lajen: Ukrajina napravila izvanredan napredak ka prijemu u EU - Copyright Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Evropske komisija Ursula fon der Lajen rekla je da je Ukrajina napravila "izvanredan napredak" ka prijemu u Evropsku uniju, nekoliko dana uoči ključnog izveštaja o aplikaciji Kijeva za članstvo.

Ona je istakla da je Ukrajina postigla napredak na brojnim poljima, uprkos ratu sa Rusijom, označavajući posebno pravosudne reforme Kijeva, na zajedničkoj konferenciji za predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

"Napravili ste izuzetan napredak. Znam da ste u procesu ispunjavanja velikih reformi. Uverena sam da Ukrajina može postigne svoj ambiciozni cilj o prelasku na sledeću fazu u pristupu", rekla je Fon der Lajen, preneo je Gardijan.

Procena EU je zakazana za sredu i očekuje se da se kaže koliko daleko je Ukrajina napredovala na brojnim ekonomskim, pravnim i ostalim kriterijumima kako bi se otvorio put ka razgovorima o pristupu evropskom bloku u decembru.

EU je već prosledila 83 milijardi dolara u ukrajinskom ratu protiv Rusije i planira da pošalje još tri miliona evra do kraja rata, dodala je Fon der Lajen.

Zelenski je odgovorio da je ukrajinska vlada već implementirala sve korake neophodne da se ispune uslovi, obećavajući da će nastaviti sa reformama.

On je posebno naglasio napore da se suzbije korupcija, poveća transparentnost i smanji uticaj oligarha na ekonomiju.

Ukrajinska aplikacija dobila je još jedan plus u četvrtak, kada je nemačka ministasrka spoljnih poslova Analena Berbok rekla da je uverena da će EU "unaprediti" ukrajinsku aplikaciju sledećeg meseca, ocenjuje londonski list.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa