Region

DSHV: Zabrinuti smo zbog najnovije napetosti u hrvatsko-srpskim odnosima

Komentari

Autor: Tanjug

21/11/2023

-

18:19

DSHV: Zabrinuti smo zbog najnovije napetosti u hrvatsko-srpskim odnosima
DSHV: Zabrinuti smo zbog najnovije napetosti u hrvatsko-srpskim odnosima - Copyright DSHV - Demokratski savez Hrvata u Vojvodini

veličina teksta

Aa Aa

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) izrazio je danas zabrinutost zbog kako su rekli "najnovije napetosti u hrvatsko-srpskim odnosima".

Kako su naveli u saopštenju objavljenom na Fejsbuku, do napetosti je došlo posle uskraćivanja gostoprimstva nižerangiranom hrvatskom diplomati u Beogradu i reakcije službenog Zagreba na tu odluku.

"Ne ulazeći u meritum ovoga događaja, iskazujemo zabrinutost kako budući razvoj odnosa između dve države tako i za odnose dva naroda. Lično ćemo pratiti posledice po hrvatsku zajednicu u Srbiji, koja ulazi u još jedan izborni ciklus", navodi se u saopštenju.

DSHV apeluje na sve subjekte u sporu na odgovorno postupanje, a medije da svojim racionalnim pristupom i izveštavanjem doprinesu smirivanju napetosti i smanjenju antihrvatskih sadržaja u javnim narativima.

Iz Saveza poručuju da će i dalje biti konstruktivni činilac u odnosima dve države. Ministarstvo spoljnih poslova Srbije juče je donelo odluku da, u skladu sa članom 9. Bečke konvencije, koja reguliše diplomatsko-konzularne odnose, proglasi Hrvoja Šnajdera, prvog sekretara u Ambasadi Republike Hrvatske u Beogradu, za personu non grata.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova (MVEP) Hrvatske saopštilo je danas da žali zbog odluke Srbije da prvog sekretara Ambasade Hrvatske u Beogradu Hrvoja Šnajdera proglasi personom non grata i istovremeno navode da odbacuju osnov za njegovo proterivanje, te da zadržavaju pravo da odgovore na ovaj potez u vreme i na način koji odaberu.

Komentari (0)

Evropa