Region

Patrijarh Porfirije osveštao Hram Svetog Save u Foči

Komentari

Autor: Tanjug

26/11/2023

-

10:39

Patrijarh Porfirije osveštao Hram Svetog Save u Foči
Patrijarh Porfirije osveštao Hram Svetog Save u Foči - Copyright Tanjug/SRNA/Aleksandra Janković

veličina teksta

Aa Aa

Patrijarh srpski Porfirije osveštao je jutros Hram Svetog Save u Foči, a kum je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Nakon čina velikog osveštanja, patrijarh je služiti svetu arhijerejsku liturgiju.

"Ovo mesto sada je dobilo dušu, smisao, a to što je u centru Foče pravoslavni hram otkriva i pokazuje koji je pravac života ljudi koji ovde žive", rekao je patrijarh Porfirije u besedi.

On je naveo da je Sveti Sava najbolji primer šta znači biti pravoslavni Srbin, jer je gradio, negovao sebe, svoj narod, činio ga jedinstvenim, jednim u veri, u Hristu, i činio da njegov narod, zato što je oplemenjen pravoslavnom verom, može da bude stvaralački i da traje kroz vekove.

"Sveti Sava je spajao Istok i Zapad i svi koji su se sa njim sretali zavolevši njega zavoljeli su i njegov narod", dodao je on.

On kaže da je Sabor SPC uvek tu za sve što je potrebno.

"Za sve što treba vi se obratite, mi smo tu. Siguran sam da ćemo dolaziti ovde što češće, i u ovaj hram da se Bogu molimo", rekao je on. 

 

Tanjug/SRNA/Aleksandra Janković

 

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da mu predstavlja veliku čast i sreću što je izabran za kuma Hrama Svetog Save u Foči.

"Posebna mi je čast, lično meni i mojoj porodici, ljudima koji me podržavaju i koji smatraju da je ovo veoma važno za našu naciju, za naš narod. Uspeli smo da gotovo posle 15 godina izgradimo ovaj hram koji je prvi u centru Foče u istoriji. Hram koji je posvećen Svetom Savi i to samo po sebi govori koliko je važan", rekao je Dodik. 

Načelnik opštine Foča Milan Vukadinović istakao je da počastvovan dolaskom patrijarha Porfirija i što je kum Hrama čovek koji je najviše dao u uložio u njega - Milorad Dodik.

Temelji Hrama Svetog Save, najvećeg pravoslavnog hrama u BiH, čija površina nadmašuje 1.500 metara kvadratnih, osveštani su na Pokrov Presvete Bogorodice 2006. godine.

Hram je pokriven 2012, a bogosluženja su počela 2013. godine. Ikonostas je postavljen 2019. godine, a ostaje da se uradi oslikavanje svodova hrama freskama.

Porfirije je juče stigao u Foču, u dvodnevnu posetu Mitropoliji dabrobosanskoj, a dočekao ga je mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Patrijarh je u Hramu Svetog Save u Foči služio svečani čin doksologije sa mitropolitom dabrobosanskim Hrizostomom, arhijerejima i sveštenstvom, a prethodno je posetio opštinu Foča i Bogoslovski fakultet "Sveti Vasilije Ostroški".

Komentari (0)

Evropa