Region

Ispunjeni svi uslovi za organizovanje popisa u Crnoj Gori, Pejović: Dobićemo kompletnu sliku

Komentari

Autor: Tanjug

27/11/2023

-

10:46

Ispunjeni svi uslovi za organizovanje popisa u Crnoj Gori, Pejović: Dobićemo kompletnu sliku
Ispunjeni svi uslovi za organizovanje popisa u Crnoj Gori, Pejović: Dobićemo kompletnu sliku - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Monstata Miroslav Pejović saopštio je da se sve popisne aktivnosti u vezi predstojećeg popisa stanovništva u Crnoj Gori odvijaju prema planu. Pejović je za TVCG rekao da je u proteklom mesecu izvršeno proširenje popisnih komisija po opštinama, ponovljen je javni oglas, te obavljen novi izbor popisivača i instruktora.

Obezbeđeni su uslovi za rad popisnih komisija i distribuiran im je popisni materijal. Pejović ističe da će u narednim danima popisivači obići teren. On je rekao da je značaj popisa stanovništva višestruk.

"Sva pitanja su jednako važna, bez obzira radi li se o demografskim karakteristikama, uslovima života, invaliditetu, obrazovanju, informacionoj pismenosti… Popisom se dobija kompletna slika stanovništva, a podaci su važni i za naučna istraživanja, biznis zajednicu, donošenje politike ekonomskog razvoja, energetske politike…", rekao je.

Monstat je, dodao je, u obavezi da preliminarne rezultate objavi u roku od 30 dana od završetka popisa.

"Za unos podataka je optimalni rok do šest meseci, i na osnovu tog roka ćemo se rukovoditi za definisanjem datuma za određivanje konačnih rezultata", najveo je Pejović.

Podsetio je da je od nedavno počeo da radi Info centar za popis stanovništva preko kojeg građani mogu dobiti sve neophodne informacije, ali i podneti prijave.

Popis stanovništva je trebalo da bude održan od 1. do 15. novembra, ali je nova vlada premijera Milojka Spajića po stupanju na dužnost početak ovog procesa odložila za 30. novembar, zbog pretnji opozicije bojkotom.

Komentari (0)

Evropa