Region

Cvijanović: Merkel predložila Šmita za visokog predstavnika u BiH kako bi ga udomila

Komentari

Autor: Tanjug

09/12/2023

-

12:15

Cvijanović: Merkel predložila Šmita za visokog predstavnika u BiH kako bi ga udomila
Željka Cvijanović i Milorad Dodik - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da bivša nemačka kancelarka Angela Merkel nije predložila Kristijana Šmita za visokog predstavnika u BiH da nameće zakone i iživljava se nad demokratski izabranim institucijama u BiH, već da ga udomi, jer za njega nije više bilo političkog posla u njegovoj zemlji.

Na pitanje da prokomentariše izjavu Kristijana Šmita, "koji se lažno predstavlja za visokog predstavnika u BiH", da ga je na tu poziciju imenovao PIK (Upravni odbor Saveta za sprovođenje mira) na predlog bivše nemačke kancelarke Angele Merkel, Cvijanović je rekla za Srnu da, ako neko mora to da izjavi, onda je svestan da stoji na staklenim, nepravnim i nelegalnim nogama.

"On sad to koristi kao neki tobože istorijski važan razlog zbog kojeg bi mi trebalo da umremo ili od straha ili od dragosti. Pa, to je tako ponižavajuće čak i slušati", istakla je Cvijanović.

I konačno, dodala je ona, "šta nas briga što je njega predložila Angela Merkel, odlazeći sa nemačke i evropske političke scene".

"Nakon svega naopakog što je Kristijan Šmit uradio, sad nam on poručuje i da je valjda važnije što je njega odlazeća kancelarka ubacila u PIK-korpu nego što su nas izabrali naši građani da u njihovo ime obavljamo svoje poslove, u skladu sa Ustavom, kako je to učinio i predsednik Republike Srpske ili što je Dejtonski sporazum propisao da procedura imenovanja uključuje i Savet bezbednosti, a koju on, za razliku od svojih prethodnika, nije prošao", istakla je Cvijanović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa