Region

EP usvojio izveštaj o Crnoj Gori, Podgorici ukazano na tenzije sa Srbijom

Komentari

Autor: Tanjug

19/05/2021

-

22:09

EP usvojio izveštaj o Crnoj Gori, Podgorici ukazano na tenzije sa Srbijom
EP usvojio izveštaj o Crnoj Gori, Podgorici ukazano na tenzije sa Srbijom - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

 Evropski parlament usvojio je večeras u formi Rezolucije izveštaj o Crnoj Gori izvestioca Tonina Picule, u kojem se poziva na ubrzanje reformi u zemlji, ali i ukazuje na bilateralne tenzije sa Srbijom.


Poslanici u Evropskom parlamentu pozdravili su izričitu posvećenost nove Vlade nastavku puta u EU i pohvalili su napredak Crne Gore u pristupnim pregovorima.

"Naglašavajući da je od vitalnog značaja da se ne ponište ranija dostignuća u procesu reformi, poslanici podstiču novu Vladu da iskoristi svoj mandat za ubrzavanje reformi povezanih sa EU. Zabrinuti zbog napete političke klime u zemlji, takođe napominju da je otvoren i konstruktivan dijalog između svih politickih i društvenih aktera od ključne važnosti za napredak Crne Gore na putu ka EU", navodi EP u saopštenju.

U godišnjem izveštaju se ukazuje i na bilateralne tenzija sa Srbijom.

"Bilateralne odnose Crne Gore i Srbije obeležile su tenzije, a poslanici u Evropskoj uniji insistiraju na tome da se svi bilateralni sporovi rešavaju inkluzivnim i nekonfliktnim dijalogom, uz izbegavanje bilo kog oblika stranog mešanja u domaća pitanja”, navodi se u Izveštaju.

EP takođe upozorava da je Crna Gora "sve ranjivija" kako njen javni dug raste i poziva Evropsku komisiju i međunarodne finansijske institucije da nađu razumno rešenje za podršku fiskalnoj održivosti Crne Gore.

Poslanici EP poručuju i da oni koji su politički odgovorni za "vrlo kontroverzni kineski zajam za autoput Bar Boljare" moraju da odgovaraju.

Izveštaj EP o Crnoj Gori zaključuje da je u pitanju zemlja sa jednom od najviših stopa javne podrške EU sa 76,6 procenata građana koji poržavaju članstvo Crne Gore u EU.


Izveštaj je, inače, usvojen sa 518 glasova za, 97 glasova protiv i 77 uzdržanih.

 

 

Komentari (0)

Evropa