Region

U Hrvatskoj najveći broj obolelih od velikog kašnja u poslednjih 40 godina

Komentari

Autor: Tanjug

11/12/2023

-

10:09

U Hrvatskoj najveći broj obolelih od velikog kašnja u poslednjih 40 godina
U Hrvatskoj najveći broj obolelih od velikog kašnja u poslednjih 40 godina - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Hrvatskoj se povećava broj obolelih od velikog kašlja, najviše ih je među decom, pa se organizuju punktovi za testiranja na zarazu, dok epidemiolozi i dalje preporučuju vakcinaciju kao najbolju zaštitu.

Prema evidenciji HZJZ-a do sada je u Hrvatskoj od velikog kašlja obolelo 2.312 osoba, najviše u Gradu Zagrebu, a nakon toga u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Najveći broj obolelih je starosti od 10 do 14 godina.Stručnjaci su upozorili da je ovo najveći broj obolelih od velikog kašlja u Hrvatskoj u poslednjih 40 godina.

Upozorili su i da je vakcinacija protiv velikog kašnja i drugih zaraznih bolesti i dalje najefikasnija zaštita novorođenčadi i odojčadi, kao i starije dece koje se sprovodi prema programu vakcinacije, prenosi zagrebačka N1.

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje Krunoslav Capak istakao je ranije da, nažalost, i sada, kao i tokom pandemije korona virusa, u javnom prostoru ima onih koji šire neproverene i naučno neutemeljene informacije o velikom kašnju i štetnosti vakcinacije protiv ove zarazne bolesti.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa