Region

Hrvatski policajci zlostavljali kolegu Srbina: "Pazi da ne ponovimo 1941"

Komentari

Autor: Danica.hr

13/12/2023

-

12:04

Hrvatski policajci zlostavljali kolegu Srbina: "Pazi da ne ponovimo 1941"
Hrvatska policija - Copyright Tanjug/HINA/Damir Senčar

veličina teksta

Aa Aa

Četvorici interventnih policajaca u Hrvatskoj preti kazna zatvora jer su zlostavljali srpskog kolegu na poslu, vređali njega i njegove roditelje, piše Danica.hr. Prema optužnici, interventni policajci Ivan (50), Josip (48), Mario (39) i Danijel (32) su zlostavljali kolegu "na radnom mestu, u toku radnog vremena i obavljanja radnih zadataka, motivisani mržnjom prema licima srpske nacionalnosti".

"Često su vređali kolegu, njegovu majku, sve na način da su aludirali na seksualne odnose sa majkom oštećenog, a verbalno su vređali njegovu porodicu za koju su znali da je druge nacionalnosti, tj. deda kolege je bio srpske nacionalnosti. Ponižavanje je trajalo nekoliko godina, a dovelo je do toga da je kod oštećenog došlo do psihičkog poremećaja u vidu dijagnostikovanog poremećaja prilagođavanja, što je uticalo na njegovu sposobnost da radi kao interventni policajac", navode tužioci.

I. mu je čak i otvoreno pretio: “Da, koja si ti parohija? Pazi da ti ne bi bio pokopan u parohiju, dobro pazi da mi ne bi ponovili 1941! Znaš, ono NDH i tako to…”. U istom su tonu vređali su i njegovog dedu.

Zlostavljanog policajca posebno je pogodilo to što je Mario bio komandir interventnog odeljenja, a Danijel vođa interventne grupe, odnosno na rukovodećim mestima, ali su učestvovali i u njegovom višegodišnjem zlostavljanju na radnom mestu. Tužioci traže za Ivana 18 meseci bezuslovnog zatvora, a za Josipa, Marija i Danijela 14 meseci. Sva četvorica su i dalje interventni policajci zaposleni u MUP-u, ističe se u optužnici.

Svi oni su tokom istrage negirali ono za šta su bili optuženi i tvrde da navodi kolege "nisu tačni". Međutim, nisu hteli da odgovaraju na pitanja.

Oni se terete za poruke koje su razmenjivali u zajedničkoj WhatsApp grupi u kojima su vređali kolegu i njegovu majku, kao i za detaljan iskaz oštećenog. Pored toga, pribavljena je i obimna medicinska dokumentacija, koja je takođe potvrdila tvrdnje povređenog policajca.

Na kraju, nasilnici su disciplinski kažnjeni i zbog poruka koje su slali svojim kolegama na WhatsApp-u, piše Danica.hr.

Komentari (0)

Evropa