Region

U Sarajevu uhapšeni predsednik Suda BiH i bivši direktor Obaveštajno-sigurnosne agencije

Komentari

Autor: Tanjug

18/12/2023

-

17:00

U Sarajevu uhapšeni predsednik Suda BiH i bivši direktor Obaveštajno-sigurnosne agencije
FoNet/Info OSA-OBA BiH - Copyright FoNet/Info OSA-OBA BiH

veličina teksta

Aa Aa

U Sarajevu su danas uhapšeni Ranko Debevac, predsednik Suda Bosne i Hercegovine i Osman Mehmedagić Osmica, bivši direktor Obaveštajno-sigurnosne agencije BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

"Po naredbi postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu -SIPA, u popodnevnim satima, lišili su slobode Debevec Ranka, predsednika Suda BiH i Mehmedagić Osmana, bivšeg direktora Obaveštajno-bezbednosne agencije (OSA-OBA) BiH. Navedena lica sumnjiče se za krivična dela zloupotrebe položaja, povezana sa drugim krivičnim delima iz Krivičnog zakona BiH. U interesu predmeta u ovom trenutku ne možemo davati više detalja ili informacija", navodi se u saopštenju glavnog državnog tužioca Milenka Kajganića.

Mnistar bezbednosti u Savetu ministara BiH Nenad Nešić potvrdio je ranije danas za medije u BiH da su u Sarajevu uhapšeni Debevec i Mehmedagić.

Nešić je rekao da su obojica uhapšeni zbog zloupotrebe službenog položaja, a mediji špekulišu da je u pitanju prisluškivanje određenih političkih subjekata. Mediji su preneli da je predsednik Suda BiH Debevec uhapšen u jednom sarajevskom restoranu dok je bio u društvu aktuelnog direktora OSA-e Almira Džuve.

Inače, američki Stejt Department je nedavno uveo nove sankcije Osmanu Mehmedagiću, koje podrazumevaju dodatne zabrane ulaska u SAD i pooštravanje vizne politike.

U saopštenju Stejt departmenta se navodi da Mehmedagića javno terete za umešanost u značajnu korupciju.

"Mehmedagić je sarađivao sa kriminalnim mrežama i zloupotrebljavao svoj javni položaj da bi se obogatio. U okviru ove akcije određena je i njegova supruga Amela Mehmedagić Šehović", navodi se, između ostalog u saopštenju Stejt departmenta.

Dodaje se da je ranije američko Ministarstvo trezora označilo Mehmedagića "za saučesništvo u korupciji u vezi sa zapadnim Balkanom, ili direktno ili indirektno uključeno u korupciju, uključujući korupciju od strane, u ime ili na drugi način povezanu s vladom na zapadnom Balkanu, ili sadašnjeg ili bivšeg vladinog službenika na bilo kojem nivou vlasti na Zapadnom Balkanu, kao što je pronevera javne imovine, eksproprijacija privatne imovine za ličnu dobit ili političke svrhe, ili podmićivanje".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa