Region

Fon der Lajen u Sarajevu: Budućnost BiH je u EU, puna podrška Brisela na sprovođenju reformi

Komentari

Autor: Tanjug

01/11/2023

-

13:16

Fon der Lajen u Sarajevu: Budućnost BiH je u EU, puna podrška Brisela na sprovođenju reformi
Fon der Lajen u Sarajevu: Budućnost BiH je u EU, puna podrška Brisela na sprovođenju reformi - Copyright Tanjug/AP Photo/Armin Durgut

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Evropske komisije Ursula Fon der Lajen poručila je u Sarajevu da je budućnost BiH u Evropskoj uniji, te da BiH ima punu podršku EU da sprovodi potrebne reforme.

Ona je pohvalila sadašnji sastav Saveta ministara BiH da je usvojio određeni paket mera u oblasti vladavine prava na kojima se radilo proteklih sedmica.

"Sada bi cilj trebalo da bude jedan odlučan napredak na realizaciji 14 ključnih prioriteta, vama znanih. To će svakako predstavljati napredak na procesu pridruživanja I približiti vas u EU. Naša saradnja je bila odlična i nastavićemo blisko sarađivati u narednom periodu", rekla je Fon der Lajen novinarima nakon razgovora sa predsedavajućom Saveta ministara Borjanom Krišto.

"Rešavanje 14 prioriteta, a naročito koji se tiču vladavine prava, tu mislim na Zakon o sukobu interesa i sudovima. To je izuzetno važan, pre svega za BiH, značajan korak", rekla je Fon der Lajen.

Istakla je da BiH treba da deluje jedinstveno, da nastupa sa jednim glasom, te da neće dozvoliti korake nazad. Druga njena poruka je da se mora raditi na zbližavanju privreda EU i Zapadnog Balkana.

"Na tome smo radili. Imamo naš investicioni plan od 30 milijardi evra za Zapadni Balkan i ovaj plan donosi ubrzano rezultate. Sjajan primer su projekti vezani za autopouteve i železnicu duž Koridora Vc koji su poveznica sa Centralnom Evropom. Vaša privreda je na 35 odsto evropskog proseka, znači jako puno neiskorištenog potencijala, što je za nas važno, a upravo i predstavljamo zato novi plan razvoja Zapadnog Balkana", rekla je Fon der Lajen, preneli su sarajevski mediji. 3

Ona nije htela da komentariše odluke Kristijana Šmita, ali je poručila da su pravila jasna - da će OHR u BiH biti onoliko dugo koliko brzo BiH napreduje ka EU.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa