Aktuelno

Fon der Lajen i ministarka Miščević obišle kompaniju u Surčinu koja je dobila 45.000 evra od EU

Komentari

Autor: Tanjug

31/10/2023

-

17:26

Fon der Lajen i ministarka Miščević obišle kompaniju u Surčinu koja je dobila 45.000 evra od EU
Tanjug/Vladimir Šporčić - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen danas je, zajedno sa ministarkom za evropske integracije Tanjom Miščević i vršiocem dužnosti stalnog predstavnika UNDP-a u Srbiji Fabricijom Andreucijem, posetila kompaniju "Master Solar" u Surčinu.

Ta kompanija je kroz projekat UNDP-a "EU za Zelenu agendu u Srbiji", dobila sredstva od Evropske unije u iznosu od 45.000 evra. 

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

Projekat je omogućio instalaciju fotonaponske elektrane i termo-solarnih panela na krov fabrike, a paneli su izvor za proizvodnju električne energije i grejanje novoizgrađenog proizvodnog pogona "Master Solara", koji proizvodi termalne solarne kolektore, uglavnom za tržište EU.

Zbog korišćenja zelene energije, lokacija postaje energetski samoodrživa i nezavisna od fosilnih goriva, a preduzeće je uspelo da značajno smanji svoj ugljenični otisak i to 336 tona manje ugljen-dioksida godišnje. 

Podrška EU malim i srednjim preduzećima kao što je "Master Solar" podstiče inovacije, zelene tehnologije i omogućava srpskim preduzećima da bolje trguju sa Evropskom unijom, važnim tržištem za takve tehnologije. 

Samo u proteklih godinu dana finansijsku pomoć EU dobilo je 716 preduzeća u Srbiji, koja su u velikoj meri imala koristi od projekta "Srbija i EU - oprema za MSP", sa ukupnim budžetom od 27 miliona evra.

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

Od 2001. godine podrška Evropske unije inovacijama i konkurentnosti u Srbiji iznosi više od 250 miliona evra. 

EU je, ove godine, Srbiji obezbedila paket energetske podrške od 165 miliona evra, a ovaj budžet služi za smanjenje računa za energiju domaćinstava sa niskim primanjima i malim i srednjim preduzećima, te ublažavanje efekata energetske krize. 

Pored toga, odobreno je 31,2 miliona evra za izgradnju novog vetroparka "Kostolac" i 16,1 milion evra za rekonstrukciju hidroelektrane "Vlasina".

Podrška EU energetskom sektoru Srbije od 2000. godine iznosi više od milijardu evra.

Brojni vodeći projekti su već u toku ili se uskoro očekuje njihov početak, kao što je Transbalkanski elektroenergetski koridor, koji povezuje Srbiju sa električnom mrežom u Italiji. 

Obilasku kompanije prisustvovali su i zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva, šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre,  šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji Nikola Bertolini, vlasnik kompanije Zoran Radeljić i direktor kompanije Danilo Pištinjat. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija