Region

Kovačević: Srpska spremna na dijalog o izmenama Izbornog zakona, ali ne i na nametanje

Komentari

Autor: Tanjug

22/12/2023

-

12:42

Kovačević: Srpska spremna na dijalog o izmenama Izbornog zakona, ali ne i na nametanje
Kovačević: Srpska spremna na dijalog o izmenama Izbornog zakona, ali ne i na nametanje - Copyright Prinstscreen YouTube/ Savez nezavisnih socijaldemokrata

veličina teksta

Aa Aa

Republika Srpska je spremna da sa partnerima u BiH razgovara o eventualnim izmenama Izbornog zakona, ali da nije spremna da prihvati bilo šta što bi da nameće Kristijan Šmit, poručio je delegat u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević.

Kovačević je upozorio da se nametanjem može, pored svih postojećih problema u BiH koji su evidentni, stvoriti još jedan veliki problem, a to je da bude dovedeno u pitanje održavanje izbora.

"Svi moraju da računaju na to", rekao je Kovačević i podsetio da je u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojeno da neće biti sprovođene bilo kakve odluke, kako je naveo, "ilegalca, destabilizatora Kristijana Šmita".

U tom slučaju, istakao je Kovačević, postoji mogućnost da izbora ne bude ili da Srpska usvoji svoj izborni zakon u parlamentu i da onda Republička izborna komisija organizuje i sprovede izbore u Srpskoj.

Govoreći o hapšenju predsednika Suda BiH Ranka Debeveca i bivšeg direktora Obaveštajno-bezbednosne agencije (OBA) Osmana Mehmedagića, Kovačević je u izjavi za banjalučku ATV rekao da to govori u kakvom cirkusu od zemlje žive građani BiH.

"Protiv predsednika Republike, jer je poštovao Ustav, vodite proces pred Sudom u trenutku kada je uhapšen predsednik tog suda, zajedno sa bivšim direktorom OBA. To je sveopšti cirkus, u kojem, kad bi bilo imalo pravde i morala, pokušali bismo da napravimo bazični dogovor ključnih unutrašnjih faktora u BiH", rekao je Kovačević.

Dodao je da se iz dana u dan pokazuje da su i Sud i Tužilaštvo BiH samo još jedan od resursa za borbu protiv Srba, Republike Srpske, jer se samo njima sudi i samo se oni procesuiraju.

Debevac i Mehmedagić su uhapšeni u ponedeljak zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj, a sinoć im je Sud BiH odredio jednomesečni pritvor.

 

Komentari (0)

Evropa