Region

Ustavni sud Hrvatske odbio prigovor zbog zatvaranja Markovg trga posle pucnjave u Zagrebu

Komentari

Autor: Tanjug

02/01/2024

-

17:49

Ustavni sud Hrvatske odbio prigovor zbog zatvaranja Markovg trga posle pucnjave u Zagrebu
Ustavni sud Hrvatske odbio prigovor zbog zatvaranja Markovg trga posle pucnjave u Zagrebu - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Ustavni sud Hrvatske je danas odbacio zahtev udruženja građana Gong koje je tražilo ocenu ustavnosti uredbe prema kojoj je Markov trg zatvoren za javnost od napada na zgradu vlade u oktobru 2020. kada je Danijel Bezuk automatskom puškom ranio policajca i naknadno počinio samoubistvo.

Gong je krajem jula od Ustavnog suda tražio da ispita ustavnost i zakonitost dopunjene Uredbe o određivanju štićenih osoba, objekata i prostora, kao i sprovođenju njihove zaštite i obezbeđenja prema kojoj je Markov trg štićeni prostor zatvoren za slobodno okupljanje i kretanje, prenela je Hina.

Ustavni sud se, međutim, proglasio nenadležnim za odlučivanje u ovom slučaju jer u postupku apstraktne kontrole propisa nije nadležan da ocenjuje njegovu primenu.

Gong je u zahtevu Ustavnom sudu naveo da je osporavanom uredbom Trg Svetog Marka na neodređeno vreme apsolutno zatvoren za javnost i da je postao "jedina trajno štićena površina javne namene, ograđena metalnim ogradama visine oko jednog metra sa policijskim punktovima i policijskim službenicima sporadično postavljenima u blizini ograde".

Time je, isticalo je udruženje, građanima otežano "pravo na slobodu okupljanja i organizacija okupljanja, koja su se uobičajeno održavala na Trgu Svetog Marka zbog neposredne blizine institucija Vlade i Sabora, a stanarima Gornjeg grada otežan je prolazak do domova i prodavnica".

Gong je početkom decembra objavio saopštenje u kojem je tvrdio da se ograde na Markovom trgu nalaze zbog samovolje hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, a prozvali su i predsednika Hrvatske Zorana Milanovića da podržava barikade pred hrvatskim institucijama i klizanje Hrvatske u policijsku državu.

Oni su napomenuli da su im MUP i bezbednosno obaveštajna agencija ranije odgovarali da je Trg Svetog Marka zatvoren zbog opasnosti od ponavljanja napada, a da je nivo opasnosti klasifikovan kao poverljiva informacija, te su poručili da javnost ima pravo da zna sve činjenice o nivou opasnosti.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa