Region

Mitropolit Joanikije: SPC se ne meša u državna pitanja Crne Gore, reaguje na nepravdu i ugrožavanje javnog morala

Komentari

Autor: Tanjug

07/01/2024

-

09:20

Mitropolit Joanikije: SPC se ne meša u državna pitanja Crne Gore, reaguje na nepravdu i ugrožavanje javnog morala
Mitropolit Joanikije: SPC se ne meša u državna pitanja Crne Gore, reaguje na nepravdu i ugrožavanje javnog morala - Copyright Tanjug/RADIO SVETIGORA

veličina teksta

Aa Aa

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije istakao je da nisu osnovane optužbe da se Srpska pravoslavna crkva (SPC) meša u državna pitanja.

On je u božićnom intervjuu za Televiziju Crne Gore (TVCG) naglasio da je zadatak crkve da reaguje na nepravde u društvu, te da se u svim civilizovanim državama očekuje da se oglašava po nekim pitanjima.

"Ne može biti da jedna ustanova koja ima toliko broj sveštenstva i vernika da se njen glas ne čuje, makar povremeno. Čini mi se da nemamo puno razloga da reagujemo, ako bude trebalo reagovaćemo. Reagujemo u momentima kada su ugrožene tradicionalne vrednosti i kada je ugrožen javni moral, takođe na nepravde u društvu i mislim da je to zadatak crkve. U civilizovanim zemljama očekuje se da se crkva oglašava po nekim pitanjima. U jednom trenutku bili smo prinuđeni da se bavimo dnevnom politikom, i da je potisnemo iz naše kuće", kazao je mitropolit Joanikije, prenosi portal RTCG.

Poručio je da je crkva otvorena za sve, "i za pravednika, i za grešnika, za svakoga ko želi njoj da pristupi, ali i onoga ko je ravnodušan prema crkvi, ateistima...".

"Srbi i Crnogorci u Crnoj Gori su braća i to je svima jasno, mi primamo sve, ne pitajući ko je ko. Ne želimo da se menja istorija i tradicija, imamo toliko veliko nasleđe i moramo da ga čuvamo, nasleđe Svetog Save, tradiciju Petrovića i veru i hrabrost Crne Gore. Kulturološki i duhovni identitet čuvamo, ne namećemo ga nikome, ali ne želimo da se nipodaštava, krivotvori i kvari", naglasio je mitropolit.

Na pitanje da li SPC dopirinosi pomirenju, mitropolit je rekao da je izuzetno važno to što je Mitropolija uvek podizala svoj glas kada su u pitanju problemi koji zahvataju celo društvo, poštujući tradiciju i identitete svih vera.

"Mi nikada nismo zloupotrebljavali da eventualno nekoga ugrožavamo, već gledamo da koliko možemo budemo od pomoći i domaćini za neke važne dogovore", rekao je on.

Odnose sa drugim velikodostojnicima je ocenio kao korektne i istakao da na toj osnovi mogu da komuniciraju i unapređuju ih.

profimedia

 

Mitropolit je dodao je prethodna vlast u Crnoj Gori, na čelu sa Milom Đukanovićem, stavila SPC u neravnopravan položaj u odnosu na druge religije jer je država sa svim verama potpisala ugovore i time su svi regulisali svoj odnos sa državom i na osnovu toga su njihov identitet, kulturno nasleđe i imovina bili obezbeđeni.

"Mi smo sve te dogovore pozdravili, ali smo tražili da i mi dobijemo isti takav status, da uredimo naše međusobne odnose na pravno valjan način. Država mora da se svima odnosi na isti način i u tom pogledu smo se, boreći za naša prava, borili i za prava ostalih. Regulisali smo naše odnose sa državom putem Temeljnog ugovora. Sve što smo činili, bilo je da se izmeni zakon i da se potpiše Temeljni ugovor, to su dve za državu vrlo jednostavne stvari", rekao je on.

Mitropolit Joanikije je ocenio i da je pravo SPC u Crnoj Gori vraćanje veronauke u škole i verske službe u vojsku.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa