Region

Varadkar: Irska se zalaže da Crna Gora bude prva naredna članica EU

Komentari

Autor: Tanjug

12/01/2024

-

16:50

Varadkar: Irska se zalaže da Crna Gora bude prva naredna članica EU
Tanjug/AP/Virginia Mayo - Copyright Tanjug/AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Crna Gora treba da bude prva sledeća članica EU, jer bi se na taj način poslao pozitivan signal ostalim zemljama kandidatima da se reforme isplate, rekao je danas crnogorski predsednik Jakov Milatović na radnom doručku na kojem je bio domaćin irskom premijeru Leu Varadkaru koji je u prvoj zvaničnoj poseti Podgorici.

Milatović je premijera Irske upoznao sa rezultatima koji su ostvareni u prethodnom periodu u cilju ubrzanja evropskog integracionog procesa zemlje, zahvalivši na kontinuiranoj političkoj podršci Irske evropskom putu Crne Gore.

"Naša država ima konstruktivan pristup u očuvanju dobrosusedskih odnosa i unapređenja regionalne saradnje, te svoju spoljnu politiku u potpunosti usklađuje sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom Unije", kazao je Milatović.

Varadkar je kazao da ceni započete reforme koje Crna Gora sprovodi, istakavši snažnu podršku Irske integracionom procesu.

"Crna Gora jeste lider u procesu evropskih integracija i shodno principu punopravnog članstva po zaslugama, zalažemo se da Crna Gora bude prva naredna članica Evropske unije", kazao je premijer Irske, saopšteno je iz Kabineta crnogorskog predsednika.

On je najavio da će Irska u dogledno vreme otvoriti rezidentnu Ambasadu u Crnoj Gori, što će dati dodatan impuls snaženju međudržavnih odnosa.

Istakao je zainteresovanost Irske za dinamičniju investicionu aktivnost u Crnoj Gori, kao i važnost bolje povezanosti Irske i Crne Gore sa ciljem snaženja turizma u obe zemlje.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa