Evropa

Spajić: Nova Vlada je stabilizovala Crnu Goru, različitosti su sada benefiti

Komentari

Autor: Tanjug

12/01/2024

-

09:50

Spajić: Nova Vlada je stabilizovala Crnu Goru, različitosti su sada benefiti
Tanjug/Vlada Crne Gore/Saša Matić - Copyright Tanjug/Vlada Crne Gore/Saša Matić

veličina teksta

Aa Aa

Nova Vlada je stabilizovala Crnu Goru i za samo dva meseca napravljeni su sjajni rezultati, poručio je premijer Milojko Spajić nakon razgovora sa irskim kolegom Leom Varadkarom, koji je doputovao u zvaničnu posetu Crnoj Gori.

"Velika je stvar imati ovako učestale sastanke sa evropskim liderima. Krasi nas politička stabilnost, a različitosti koje su nekada bile prepreka sada su benefit za našu državu. Polarizacija koja je bila aktuelna 20 godina više nije tema. Zaista smo napravili istorijske rezultate", rekao je Spajić sinoć na konferenciji za novinare u Vili Gorica.

Spajić je rekao da je Crna Gora napravila jedan veliki korak napred u kulturi dijaloga sa političkim partijama. 

"Napravili smo presedan evropskog tipa. Imamo jako dobru komunikaciju sa svim članovima parlamenta. To je dodatna vrednost koja se iznedrila. Uskoro ćemo, nadam se, imati i VDT-a, a imamo i ambicioznije planove", naveo je Spajić.

Premijer Irske Varadkar dotakao se teme rata na Bliskom istoku, a odgovarajući na pitanje novinara, naveo je da Irska osuđuje napad Hamasa na Izrael, ali i da je odgovor Izraela neproporcionalan.

"Kada je reč o slučaju pred Međunarodnim sudom pravde mi poštujemo sve što se odnosi na konvenciju. Smatram da konvencija koja se tiče genocida ne govori samo o tome da li se desio genocid nego da li je sve činjeno da se genocid spriječi. Mi ćemo u svakom slučaju podržati sve što sud odluči", poručio je Varadkar, preneli su podgorički mediji. Irski premijer je u Crnu Goru doputovao juče popodne.

Niko iz Vlade CG nije bio na proslavi Dana Republike Srpske

Spajić je izjavio da to što niko od predstavnika Vlade Crne Gore nije išao u Banjaluku na proslavu Dana Republike Srpske, koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine (BiH) proglasio neustavnim, najbolje pokazuje kakav je stav izvršne crnogorske vlasti po tom pitanju.

"Parlamentarci su negde direktno birani od naroda i ne možete da zabranite bilo kome da se ponaša na bilo koji način. Naravno, definitivno neko ponašanje koje je možda bilo u prošlosti karakteristično za opoziciju nije uvek dobro da se nastavi kada ste u vlasti. Mislim da definitivno treba kao država mnogo da se uozbiljimo i da napravimo jedan strateški pristup šta je stvarno bitno za nas“, rekao je Spajić.

Spajić je to rekao sinoć na konferenciji za novinare u Vili Gorica, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa irskim premijerom Leom Varadkarom.

Mišljenja je, rekao je, da je za crnogorske građane najbitniji fokus na ekonomiju, na evropski put i na vladavinu prava, preneli su podgorički mediji. Republika Srpska slavi 9. januar kao Dan Republike Srpske, a Ustavni sud BiH je, na predlog bošnjačke SDA Bakira Izetbegovića, taj datum proglasio neustavnim jer pada na dan kada Srpska pravoslavna crkva obeležava verski praznik Svetog Stefana.

Ustavni sud BiH nije protiv da Republika Srpska ima svoj dan, ali da to ne bude 9. januar jer, kako smatraju, vređa osećanja druga dva konstitutivna narodanu BiH.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa